Nyheter

Olaf Scholz regering har tyst stoppat vapenexporten till Israel. Något formellt beslut har inte fattats, men verkligheten är att exporten har sjunkit till nästan noll. Tyskland inväntar beslut i FN:s domstolar.

Förra året godkände Tyskland vapenexport till Israel värd 326,5 miljoner euro (363,5 miljoner dollar), inklusive militär utrustning och vapen, en tiofaldig ökning från 2022, enligt uppgifter från finansdepartementet, som godkänner exportlicenser.

Antalet godkännanden har dock minskat i år, med endast 14,5 miljoner euro beviljade från januari till 21 augusti, enligt uppgifter från finansdepartementet som svar på en parlamentarisk fråga.

Av detta stod kategorin ”krigsvapen” för endast 32 449 euro.

En källa nära departementet citerar en hög tjänsteman som säger att departementet har stoppat arbetet med att godkänna vapenexportlicenser till Israel, i väntan på avslut av rättsfall som hävdar att sådan export från Tyskland bryter mot humanitär lag.
Departementet har inte svarat på begäran om kommentarer.

Om EU-länder stoppar exporten i väntan på klargöranden i Internationella brottmålsdomstolen och FN-domstolen kan det orsaka stor skada för Israel. Det finns också ett ärende vid European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) i Berlin.

Lawfare är den nya formen av krig mot Israel. Det syns inget blod, men resultaten visar sig på marken när soldaterna får slut på vapen, reservdelar och ammunition.

https://www.timesofisrael.com/liveblog-september-18-2024/?