Tysklands inrikesminister Nancy Faeser (SPD) har beordrat passkontroller vid alla gränsövergångar för att stoppa olaglig invandring.
En liknande åtgärd kommer att meddelas till Europeiska kommissionen, enligt regeringskretsar i Berlin. Kontrollerna kommer att påbörjas redan nästa vecka, enligt Die Welt.
Enligt regeringskällor kommer de extra kontrollerna att inledas den 16 september och inledningsvis pågå i sex månader. Flera terroristattacker i Tyskland den senaste tiden verkar vara huvudskälet till att Fraser och förbundskansler Olaf Scholz regering tar detta steg.
För att begränsa irreguljär migration fattades beslutet att genomföra obeordrade kontroller för att diskutera inre säkerhet med nuvarande anhängare av islamistisk terrorism och gränsöverskridande brottslighet.
Den tyska regeringen har enligt uppgift utvecklat en ”modell för effektiv deportation i linje med europeisk lag”.
Avvisning vid Tysklands landgränser är för närvarande endast möjlig i vissa fall: om någon har nekats inresa eller inte har ansökt om asyl. Avvisning vid Tysklands inre gränser är endast möjlig om det finns kontroller direkt vid gränsen.
Issa Al H. (26), syriern som i fredags knivhögg tre personer till döds och skadade åtta i Solingen, hade nekats asyl i Tyskland och skulle utvisas ur landet. Men ingenting hände och tre personer miste livet till följd av detta.
Enligt inrikesministeriet har över 30.000 personer avvisats sedan oktober. Men med tanke på den massiva migration som Tyskland upplever är detta en droppe i havet.
Det är inte helt klart hur Fraser tänker sig att detta ska genomföras. Det är till exempel inte känt vad hon kommer att göra med papperslösa, illegala migranter som redan befinner sig i Tyskland, eller alla dem som låtsas vara asylsökande i behov av skydd.
– Det var oerhört viktigt för den federala regeringen att visa en tydlig ståndpunkt, säger NRW: s inrikesminister Herbert Reul (CDU)
.Så vi får bara vänta och se om något faktiskt händer. Vi har trots allt hört sådana löften tidigare, utan några märkbara konsekvenser.