Nyheter

Migranter är skyldiga till ”mardrömmen” med gruppvåldtäkter, enligt Friedrich Merz, ledare för center-högerpartiet kristdemokraterna (CDU).

Merz hävdade också att nykomlingar i landet till stor del var ansvariga för nästan dagliga knivbrott och sexuella övergrepp.

Flera uttalanden från CDU på senare tid tyder på att partiet håller på att bli mer verklighetsanpassat. Regeringspartiet, det tyska socialdemokratiska partiet (SPD), ser också skriften på väggen och inför passkontroll vid alla gränser.

Motiveringen är en kraftig ökning av grov brottslighet, inklusive terrorism, som utförs av nyanlända.

Tyskland inför passkontroll vid alla gränser

I delstaten Nordrhein-Westfalen var migranter ansvariga för nästan 4 av 5 gruppvåldtäkter år 2023, enligt delstatens inrikesminister Herbert Reul (CDU).

Till och med Angela Merkel, alla migranters stora hjältinna, sade redan 2010 att multikulturalismen var ett misslyckat projekt.

2015 översvämmades Europa av migranter till följd av inbördeskriget i Syrien. Miljontals migranter, långt ifrån bara syrier, utnyttjade situationen och rörde sig mot Europa.

Jag har läst att Merkel först ville stoppa flödet och frågade sina militära rådgivare vad som krävdes. När officerarna svarade att de kanske skulle behöva öppna eld, gick Merkel till attack och förklarade: Wir Schaffen Das.

Allt Europa betalar nu priset.

Merz är oroad över de pågående delstatsvalen där det invandringsfientliga partiet Alternative für Deutschland (AfD) har lockat många väljare, särskilt i delstaten Thüringen. Nu väntar fler delstatsval. I detta avseende sade Merz:

– I genomsnitt sker det två gruppvåldtäkter om dagen, och långt över hälften av dessa begås av migranter.

Det finns också en pandemi av knivhuggningar, med det tyska inrikesministeriet som planerar att förbjuda knivar i hotspots för brott och minska längden på ett lagligt knivblad.

Merz, som sannolikt kommer att kandidera mot Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i nästa års förbundsdagsval, har skärpt tonen mot invandrare efter terrorattacken i Solingen för fjorton dagar sedan.

Syriske terroristen Issa Al H. (26) ropade det sedvanliga Allahu akbar under attacken där tre personer miste livet.

Merz uppmanade kanslern att sluta acceptera fler ankomster från Syrien och Afghanistan, där de flesta migranter till Tyskland har sitt ursprung.

Den här veckan gav han Scholz en tidsfrist till tisdag nästa vecka för att ta på sig kragen och sade att han annars skulle dra sig ur de partiöverskridande samtalen i frågan.

Merz vill också att Tyskland ska kopiera Storbritanniens planer (som nu skrinlagts av Labourregeringen) att skicka migranter till Rwanda.

I linje med AfD?

AfD lockar allt fler väljare, vilket främst påverkar SPD, men även CDU. Det spekuleras därför i att Merz uttalanden är ett försök att vinna tillbaka några av de förlorade rösterna. Det kan också vara en signal om att CDU öppnar upp för ett samarbete med AfD.

Den här typen av samarbete skulle kunna testas i en delstat som Thüringen, till exempel. Då kan vi få erfarenhet och se om samarbetet är fruktbart och eventuellt överväga ett samarbete på federal nivå.

Det är naturligtvis bara spekulationer, men vi har redan sett att otänkbara samarbeten har tvingats fram, som i Sverige där Sverigedemokraterna stödjer den borgerliga regeringen.

Brandenburg, delstaten som omger Berlin, går till val den 22 september. AfD leder opinionsmätningarna med 27 procent, före SPD (23 procent) och CDU (18 procent).

Merz försökte skilja sin position från AfD:s genom att betona att ”den stora majoriteten” av migranterna är ”underbara människor” som landet ”inte kan klara sig utan”.

Naturligtvis är majoriteten av migranterna laglydiga, och vissa av dem kan till och med försörja sig själva efter några år. Detta hjälper dock inte dem som utsätts för knivhugg, våldtäkt eller terroristattacker.

Men som ett resultat av AfD:s tillväxt har Merz försökt ta avstånd från Merkels arv. Under Merkel såg Tyskland så många som 10.000 migranter korsa gränsen dagligen. Merz har sagt att det skulle vara ”oförlåtligt att göra samma misstag två gånger” i migrationsfrågan.

Tyskland är på väg framåt, både när det gäller migrationsfrågor och klimatfrågor. Om Tyskland ändrar sin politik kommer det att påverka hela Europa, så det är viktigt att hålla ett öga på detta.