Ur flödet/i korthet

Jag kan minnas när Kennedy sköts, redan under det förhistoriska året 1963. Mamma representerade förmodligen den allmänna skräcken, för nu var kärnvapenkriget på väg, och vi var tvungna att be till Gud för världen. Jag tror att det var enda gången jag såg henne så rädd.

Men jag minns också något annat: Det verkade som om alla var övertygade om att det låg något mer bakom; en mäktig organisation av något slag som drog i trådarna och som hade funnit att Kennedy måste röjas ur vägen, som det sades i den tidens spionlitteratur.

Det hjälpte inte mycket att polisen hittade mördaren; en kille som hette Lee Harvey Oswald. Redan som förskolebarn fann jag det osannolikt att han varit ensam om attacken, trots att alla tidningar och veckotidningar skrev att det var så – och det var på den tiden när veckotidningarna hade ett seriöst inflytande, både Nå och Aktuell. Det rimmade helt enkelt inte. Och när Oswald blev skjuten av Jack Ruby blev jag ännu mer övertygad om att något hände bakom kulisserna. Varför skulle Oswald riskera så mycket för ingenting? Varför skulle Ruby riskera så mycket? Även han påstods agera på egen hand.

Idag vet vi att CIA låg bakom mordet på Kennedy. Sanningsministeriet har aldrig brytt sig om det. Det viktigaste var i alla fall att hindra någon från att veta vad som egentligen pågick bakom kulisserna tills det inte längre fanns någon mening med att dölja det. Efter sextio år finns det andra saker som engagerar i nyhetsbilden.

Idag pågår en form av krigföring i Ukraina och Ryssland. Observera att jag säger en form av krigföring, eftersom denna form skiljer sig från tidigare former, som vi känner dem från krigsfilmer, inte bara från första och andra världskriget, utan även från de populariserade dramatiseringarna från Vietnam, Irak och Afghanistan. Krigsfilmer är en bra affär, och det är viktigt för Sanningsministeriet att upprätthålla en förståelse i samhället för vem som är vän och vem som är fiende.

På tisdagen drabbades ett byggnadskomplex i Poltava, Ukraina, av en rysk raketattack. TV2  kallade det för ett universitet och ett sjukhus. VG och Adressa kallade det en militärakademi och ett sjukhus. Aftenposten kallar det en militär utbildningsinstitution och ett sjukhus, och längre ner hänvisar man till ”lokalerna för Military Institute of Telecommunications and Information Technology vid Kiev Polytechnic Institute i Poltava.” NRK koncentrerar sig på det ”militära träningscentret” och nämner längre ner att ”också ett närliggande sjukhus ska ha blivit träffat”.

Av bilderna vi ser hittar vi inga från det ”nära sjukhuset”, bara från militärbyggnaden. Vanligtvis, när ett sjukhus drabbas under krigsliknande handlingar, matas vi med en störtflod av fotografier av ruinerna, personal som hanterar döda och sårade, och upprörda människor som talar till media, men i det här fallet serveras vi ingenting alls. Blev ett sjukhus verkligen träffat, eller ska vi hålla oss mer till uttalanden som ”ska ha blivit”, vilket betyder att detta inte är säkert?

Militärbyggnaden ser vi dock har raserats. Fotografiet visar en stor sexvåningsbyggnad. Adressen är Zin’kiv’ska St 44 i Poltava, för den som vill leta upp den på google maps. Närmaste sjukhus ligger flera kilometer bort. Byggnaden huserar det 179:e avancerade utbildningscentret för de (militära) kommunikationstrupperna i Poltava. De närmaste byggnaderna är truppernas kvarter. Det är här specialister inom telekommunikation och elektronisk krigföring utbildas, vilket har blivit mycket viktigt på grund av den drönarkommunikation som man försöker störa ut.

Det var två missiler av typen Iskander som träffade militärhögskolan. Dessa väger 4,6 ton, har en stridsspets på 7-800 kg, uppnår en hastighet på 2100-2600 m/s, har en räckvidd på 500 km och kan träffa inom en cirkel på 5-7 meter. Missilen rör sig därför så snabbt att den träffar direkt efter att den har upptäckts och det finns små möjligheter att söka skydd under tiden. Det är vanligt att man skickar ut två missiler efter varandra, där den andra träffar samma punkt som den första, för att gå djupare och förstärka den explosiva effekten åt sidorna.

Syftet med attacken var att slå ut träningscentret och därmed viktig kompetens inom kommunikation och elektronisk krigföring. Men det lär ha haft ett annat syfte också; att slå ut de instruktörer från andra länder, framför allt Nato-länder, som var närvarande i centret.

Sverige har lovat Ukraina två flygplan som ska övervaka landet med ett AWACS-system: ”Airborne Warning And Control System”, som i sin tur är en del av ett system som kallas AEW&C: ”Airborne Early Warning & Control”, som också använder radar för att upptäcka flygplan, fartyg, fordon, missiler med mera.

Flygplanen är tillverkade av  SAAB och beskrivs som flygande radarstationer, med samma roll som övriga NATO AWACS-flygplan.

Sverige har även donerat tio miljoner Euro till Ukraina för inköp av drönare, och de har även utlovat drönarpilotutbildning. Drönare opererar genom trådlös kommunikation, och elektronisk krigföring innebär att hitta frekvenserna som motståndarens drönare opererar på och störa ut dem.

Jag har hittat en beskrivning som säger att utbildningen för drönarflygen inkluderar en två-tre månaders teorikurs i Sverige och en praktisk fem månaders kurs för att driva hela plattformen. Det är knappast svårt att föreställa sig att det betyder att svenska instruktörer var på plats i Ukraina för att utbilda ukrainsk personal.

Det postades också sociala medier att en drönarenhet skulle skapas i Poltava.

Nu kommer vi till det som sägs, att SAAB inte bara hade skickat instruktörer till Poltava, utan att de även hade skickat dit en hel avdelning inklusive chefer, i en form av PR-insats för systemet. Nu hävdas det att attacken slog ut hela den svenska ledningen, förutom att de svenska instruktörerna för användning av systemet ska ha tagits ut.

Detta rapporteras i Sverige som rysk desinformation, och det hävdas också att det som påståtts vara en svensk källa inte är korrekt. Vi påminns om de berömda orden från tv-serien Javisst, herr minister: ”Tro inte på något alls – förrän det har blivit officiellt förnekat!”

Man kan tycka att det är ett lustigt sammanträffande att den svenska utrikesministern avgår samtidigt som detta sker. Han såg Sveriges medlemskap i Nato som sin viktigaste uppgift efter att han blev utrikesminister i oktober 2022. Och han lyckades.

Han torde inte ha varit obekant med arbetet med att få SAAB-kontrakt inom Nato efter att Sverige gick med i organisationen. Vi kan läsa olika saker om detta:

Den 3 maj 2024 skriver Tobias Billström på X:

— Har gjort Saab Security Talks och pratat med generallöjtnant @Conseiller0301 om vilken roll Sverige nu  kommer att spela som NATO-medlem.

Facebook skriver SAAB 5 juni 2024:

”Yesterday Saab was proud to welcome the minister of foreign affairs of Sweden, Tobias Billström to our office in Malmö. The minister got a demo of a submarines control and automation system, and also got the chance to steer the new Blekinge-class (A26) for Sweden in a simulator. Topics such as the importance of international cooperation, Sweden’s role in NATO, the Baltic Sea, and the transatlantic link were discussed.”

Den X 12 juni 2024 twittrade Billström på nytt att:

”This week the second of @Saab 340 AEW early warning aircraft procured for the Polish Army landed at the base in Gdynia! After a series of crew training sessions, the planes will soar over the sky, guarding the security of our region and the entire eastern #NATO flank!”

New Voice of Ukraine står det 11 juli 2024 att:

”Sweden was prepared to provide Ukraine with Gripen fighter jets, but Kyiv has currently declined the offer, Swedish Foreign Affairs Minister Tobias Billström said in an interview with Voice of America on July 10. Ukraine was offered the opportunity to receive F-16 fighters, which are more widely used among NATO countries, Billström said.”

Av allt detta ser vi att Billström har varit involverad i Saab, med deras flygplan och med vapenerbjudandet till Ukraina.

Billström har fått sex internationella utmärkelser sedan han blev utrikesminister, senast i april och maj. Vad gör att han nu plötsligt lämnar? För han avgår inte bara nästan samma dag som ett större antal svenskar ska ha dödats i Ukraina, utan han lämnar politiken helt. I nyheterna ges inga skäl för detta beslut. Det är mystiskt.

Spekulationerna pågår i Sverige. På svenska Flashback debatteras avgången hett. En av posterna säger:

”Det ryktas om att en av anledningarna till att han lämnar är att attacken som nyss skedde i Poltava med Iskander missilen, dödade en jäkla massa SAAB anställda.

Tydligen utplånades hela ledarskapet ut vid attacken då alla inte hann till bunkern efter missil-varningen kom eftersom Iskander roboten tydligen avverkar 500km på 238sek, och Poltava ligger 150km från rysska gränsen.

För att inte gå för mycket off, tror det blev för mycket för Billström eftersom tuffe uffe tydligen har parallela beslutsvägar där Billström agerar utåt som den som tar besluten, men i själva fallet fungerar han som en pinata som tillsats för att ta smällarna när skiten går ner. Det har han nu insett och lämnar därför allting.

Vet inte hur mycket sanning det ligger i det hela kring döda svenskar, men kan mycket väl stämma då många olika sidor rapporterar om det (inte svenska så klart). Tydligen ledningsskiktet i en av SAABs divisioner som fungerat som instruktörer, citerar:

«according to Russian intelligence, Swedish military instructors were also present at the training center, training Ukrainian servicemen to operate the Saab 340 AEWCS (ASC 890) AWACS aircraft».

Det är alltså global eye som ska levereras (2st) till ukraina, där SAAB anställda vart där nere och instruerat i hur dessa använts, vilket ryssarna snappat upp och skickat iväg en iskander, och då har svenskarna inte hunnit ner till bunkern tillsammans med de andra.

Om detta är sant så är det en SKANDAL.”

De officiella siffrorna efter attacken är runt 50 döda och några hundra skadade. Däremot cirkulerar andra och högre siffror från andra och mindre officiella källor. Det fanns en video av en läkare som hävdade att minst 215 dödades och 340 skadades, men den videon har tagits ner. Det finns en video av en ukrainsk bloggare som hävdade att det fanns 760 döda i bårhuset och mängder av skadade. Han fortsatte med att beskriva att dessa lastades upp på lastbilar och fördes till sjukhus. Det var avslitna armar och ben överallt.

Men det var inte det värsta: Det värsta var att det varken fanns tillräckligt med medicinsk personal närvarande, tillräckligt med medicinsk utrustning eller tillräckligt med blod för de sårade. År 2022 förbjöds kvinnor med medicinsk eller farmaceutisk kompetens att lämna landet samtidigt som män i värnpliktsåldern förbjöds detsamma. Hälsopersonal skickades då till fronten och förlustsiffrorna är kanske höga även för denna grupp.

En av läkarna i den frivilliga bataljonen av sjukhuspersonal berättade:

  • En överväldigande majoritet av de närvarande visste inte hur de skulle utföra första hjälpen.
  • De hade billig kinesisk medicinsk utrustning och tourniqueterna (som används för att stoppa blödningar) gick sönder.
  • Evakueringen var inte organiserad, och till en början lastades de sårade helt enkelt ovanpå varandra på lastbilar, vilket minskade sannolikheten för att de skulle överleva.
  • De ”unga anställda med långa naglar” som kom från den närmaste sjukhusen och liknande, var inte förberedda på så många avlidna och blev helt enkelt handlingsförlamade.
  • Anställda från den statliga räddningstjänsten hade inte ens första hjälpen-utrustning med sig och engagerade sig bara i att bära sårade.
  • Många av de skadade dog av blodförlust.

Det sägs också att det fanns ett sådant behov av blod att även barn, som vanligtvis inte får ge blod, nu tvingades göra det, särskilt till svenskar.

Kan det vara så många hundra döda? Av bilderna och filmerna, som visar träningscentrets ena stora flygel i helt urholkat tillstånd och huvudflygeln utblåst så att bara väggarna står kvar, framgår det tydligt att det fanns plats för hundratals personer på varje våningsplan.

Mönstret är helt tydligt. Ryssarna tar reda på var det finns stora truppkoncentrationer och stora vapenförråd och slår ut dem metodiskt. Ryssarna är fullt medvetna om att Nato har personal inne i Ukraina som ska instruera den ukrainska militären i hanteringen av vapen, flygplan etcetera. Ukraina är inte medlem av Nato och när Natos personal går in på ena sidan av en konflikt blir de givetvis part i konflikten.