Nyheter

En stor brand har delvis förstört Immaculée-Conception-kyrkan i Saint-Omer, fransk polis har inlett en utredning.

På måndagskvällen utbröt en brand i sakristian i Saint-Omer-kyrkan innan den spred sig till långhuset och sedan till klocktornet och taket, som kollapsade. Ett femtiotal boende evakuerades under branden som sedan kom under kontroll.

Enligt den avgående inrikesministern Gérald Darmanin är ”branden nu under kontroll”, skriver Le Parisien.

Darmanin tackade de 90 brandmän som deltog i släckningsarbetet och sade att en utredning har inletts för att fastställa den exakta orsaken till branden.

Videor från branden visar hur dramatisk den var.

”Det är en tragedi för vår stad”, säger François Decoster, borgmästare i Saint-Omer.

Kyrkan, känd som förortens katedral, totalrenoverades mellan 2015 och 2018 till en kostnad av 5 miljoner euro, cirka 60 miljoner norska kronor.

”Detta är återigen vårt religiösa arv som drabbats av en brand”, säger den avgående kulturministern Rachida Dati.

Antalet kyrkobränder i Frankrike ligger på en nästan ofattbart hög nivå. Ungefär var fjortonde dag brinner en kyrka ned, oftast till följd av anlagda bränder. Dessutom drabbas många kyrkor av vandalism och andra skador.

Observatoire de Christianophobie håller ett register över alla former av brott mot kyrkor och andra kristna symboler.

Frankrike: Ännu en kyrka brinner ner

Här är en karta som visar var bränder har inträffat i kyrkor eller obebodda hus/byggnader. På webbplatsen kan du också hitta en översikt över mänskliga skador.

Saint-Omer ligger i Pas-de-Calais-avdelningen i Hauts-de-France-regionen i norra Frankrike, drygt fyra mil sydost om Calais. Staden ligger i den historiska provinsen och länet Artois. I Saint-Omer börjar den kanaliserade delen av floden Aa.

Norska medier verkar inte särskilt intresserade av kyrkobränderna i Europa. Varken VG, Aftenposten, NTB eller NRK har nämnt branden.

Köp The Psychology of Totalitarianism här! Köp boken här!