×

Nyheter

1,1 miljoner asylsökande kom till Europa förra året. Majoriteten fick avslag, men de stannade kvar. Sjutton Schengenländer, däribland Danmark och Norge, är trötta på detta. De har nu skrivit till kommissionen och bett om åtgärder.

Asylsökande håller sig kvar och myndigheterna vidtar inga åtgärder. Så har situationen sett ut under ett antal år.

Som nämnts är Nederländerna och Österrike initiativtagare till framställningen, som har undertecknats av Kroatien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Luxemburg, Malta, Slovakien och Sverige.

Dessutom är de tre Schengenländerna Norge, Schweiz och Liechtenstein medundertecknare.

”Människor utan uppehållsrätt måste hållas ansvariga. En ny rättslig grund måste tydligt definiera deras skyldigheter och plikter”, skriver länderna och fortsätter

”Icke-samarbete måste få konsekvenser och sanktioneras.”

Regeringar, heter det vidare, ”måste ges befogenhet att genomföra deportationer med full respekt för grundläggande rättigheter”.

Men med förbehållet ”full respekt för grundläggande mänskliga rättigheter” ger länderna fingret till icke-statliga organisationer, akademiker och advokater som är redo att ta upp fall i klagomålsnämnder och domstolar. I Norge har det varit möjligt att få ett avslag efter en lång process och sedan bara återställa avslaget och överklaga igen.

Utan mer drakoniska åtgärder kommer utvisningar aldrig att ske. För i de asylsökandes hemländer vill myndigheterna inte heller ha dem. De skickar hem stora summor pengar.

Länderna vägrar att ta emot de asylsökande. De vägrar också att låta flygplan landa.

Situationen kan förändras om Trump vinner. Han har lovat att deportera miljontals illegala invandrare. Om Trump blir vald kommer han att inleda tidernas största deportation. Om han lyckas kan det också inspirera européerna att kräva samma sak av sina regeringar.

Men det är långt dit.