Nyheter

Jyllands-Posten har genomfört en undersökning av danskarnas syn på den 7 oktober och svaren är chockerande: 35 procent av de danska muslimerna stöder attacken, men lika oroande är det faktum att 14 procent av befolkningen i stort gör det. Hela 25 procent av muslimerna instämmer helt, det vill säga uttrycker ett starkt stöd för den 7 oktober, medan 10 procent ”instämmer till största delen”. Totalt 35 procent.

Bara 21 procent av de danska muslimerna är helt oense om att den 7 oktober var berättigad, medan 25 procent inte vet och 13 procent svarade ”varken eller”, det vill säga man kunde inte bestämma sig. Med andra ord har 38 procent ingen åsikt om en konflikt som har präglat hela året. Detta är en del av bilden: Ett stort block i mitten på nästan 40 procent skiljer pro-Hamas och anti-Hamas åt. Man kan säga att endast en av fem danska muslimer har en sund inställning.

Men radikaliseringen gäller även danskar.

I den allmänna danska befolkningen är totalt 14 procent av respondenterna ”helt överens” eller ”mest överens” om att ”Hamas attack mot Israel den 7 oktober, trots de civila offren, var en berättigad handling efter många års förtryck av den israeliska staten”.

Med tanke på förintelsens brutalitet och historiska bakgrund är det ett högt antal.

Det blir ännu värre om man bryter ner svaren efter ålder. Muslimska ungdomar är mer radikala än de äldre, och detta gäller även danska ungdomar, men inte i samma utsträckning. Gruppen som är för terrorism är mycket större än de som är emot bland muslimska ungdomar. De har större rekryteringsmöjligheter.

32 procent av muslimerna som bor i Danmark svarade att de sympatiserar med Hamas antingen ”i hög grad” eller ”i viss mån”, medan 10 procent ”i liten utsträckning” sympatiserar med terrororganisationen.

Det faktum att 44 procent av unga muslimer stöder Hamas är en varningssignal för dansk demokrati och dansk samexistens.

Fler unga muslimer sympatiserar med Hamas än äldre muslimer.

44 procent av 18-29-åringarna sympatiserar med Hamas.

44 procent av 18-29-åriga muslimer sympatiserar ”i stor utsträckning” eller ”i viss utsträckning” med Hamas, jämfört med 22 procent av dem som är 55+.

Det verkar som om den första generationen hade en respekt för danska värderingar och normer som den yngre generationen saknar.

Om man kombinerar ”helt enig” (28 procent), ”mestadels enig” (13 procent) och ”varken enig eller oenig” (17 procent) får man totalt 57 procents stöd för den 7 oktober bland 18-29-åringar. Det är dramatiska siffror. När vi räknar ”varken eller” i pro-Hamas-lägret beror det på att många muslimer måste veta att stödet för Hamas inte ger cred bland danskarna. Ändå skyltar unga människor med sitt stöd för Hamas.