×

Ur flödet/i korthet

Trots grova anklagelser mot journalisten och programledaren Rebecca Mistereggen i Document ges hon inte möjlighet att replikera på Nordens största tidning, Aftonbladet.

I en ledare skriven av Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg hänvisar han till Rebecca Mistereggen som ”den norska högerextrema profilen”, när han går till attack mot att vice statsminister Ebba Busch (KD) poserar på ett foto tillsammans med Mistereggen på Jimmie Åkessons bröllop.

Allt är hämtat från den välkända vänsterextrema webbsidan Expo, som tidigare publicerat påståendet att hon är högerextrem.

– Lindberg säger att det jag lagt ut är det Expo nämner, och därför måste det stämma, säger Mistereggen.

– Så du menar att judarna ligger bakom allt, som Expo säger?

– Nej, det gör jag inte, säger hon och skrattar och tillägger:

– Det är bara vänsterradikala som har en så enkel världsbild.

Anmäler Aftonbladet

Journalisten har skickat ett mejl till kvalitet@aftonbladet.se där man ska anmäla sådant man anser är felaktigt. Där har hon än så länge bara fått ett långt och automatiserat svar.

I mejlet skrev Mistereggen:

Hej,

Er politiska redaktör Anders Lindberg har skrivit om undertecknad, det vill säga han har klippt och klistrat ur en text i Expo som är full av lögner. Expo, som har fått en replik från mig, har inte velat publicera svaret, och har låtit lögnerna stå. Som en av Sveriges mest etablerade tidningar förväntar jag mig att ni kontrollerar den information ni publicerar, utövar god pressetik och följer era egna riktlinjer nedan. Jag ber er därför att antingen dra tillbaka artikeln eller publicera mitt svar.

Dessutom har hon klagat på media till Medieombudsmannen, som är deras version av vår Pressens faglige utvalg (PFU).

Inte ens i ett utbyte på X (tidigare Twitter) vill Lindberg svara mer än att hänvisa till Expos artikel.

– Är det inte speciellt att inte tillåta en replik?

– Då ser alla som läser att de har konstruerat en lögn. Det kan de inte tillåta. Det ställer dem i ett dåligt ljus. Min uppfattning är att de trodde att de hade hittat något att sätta dit Ebba Busch för, men så har de trillat rakt ner i gödselhögen, och vägrar erkänna det. De kommer aldrig att erkänna misstag, säger Mistereggen.

– Hur känns det att ha varit på det mest omtalade bröllopet i Sverige sedan prins Carl Philip och Sofia?

– Jag hade det jättebra på bröllopet, och träffade massor av trevliga människor. Ärligt talat, om jag hade vetat att jag skulle bli Sveriges nya rikskändis bara genom att gå på ett bröllop så hade jag klätt upp mig lite extra, säger hon.


KONTROVERSIELLT: Vice statsminister Ebba Busch får böter för att ha ställt sig på en ”känd norsk högerextremist”, även känd som Rebecca Mistereggen. Foto: Privat

Eliten äter kanapéer, medborgarna sprängs i luften

Hon tycker att det är ganska uppseendeväckande att svenska medier har ägnat en hel vecka åt att skriva om Jimmie Åkessons bröllop, samtidigt som det sker skottlossningar, explosioner och en nyligen genomförd terrorattack mot Israels ambassad i Köpenhamn, utförd av två ”svenskar”.

– Sverige är ett av de länder i Europa som har mest problem, och ändå fokuserar de på ett bröllop samtidigt som man hör handgranaterna explodera och det skjuts lite överallt, säger hon.

Den norske journalisten blev häpen över hur sammankopplade statsapparaten och media i Sverige faktiskt är i praktiken.

– Det finns ett incestuöst förhållande mellan media och staten, och det kommer tydligt fram i sådana här fall. Medborgarna skjuts och sprängs i luften, medan eliten äter sina kanapéer, och skriver vinet och gästerna på ett bröllop för en vecka sedan.

Document har varit i kontakt med Anders Lindberg för att erbjuda honom att replikera på Mistereggens uttalanden. Han har inte svarat på frågorna om varför han refererar till Mistereggen som högerextrem, eller om de vill publicera hennes svar.