×

Nyheter

Enligt John Anker Nielsen, hamnkapten på Christiansø, befann sig amerikanska örlogsfartyg i området där Nord Stream saboterades bara fyra till fem dagar före explosionen.

Detta berättade Nielsen för Politiken, som publicerade historien den 26 september, exakt två år efter att Nord Stream sprängdes.

Christiansø ligger nära Bornholm, nära det område där Nord Streams rörledningar går.

Fyra eller fem dagar före explosionen gick Nielsen ut med ett räddningsteam för att kontrollera de närliggande fartygen med avstängda radioapparater, eftersom han misstänkte att det kunde ha inträffat en olycka.

Men vad de hittade var bara amerikanska örlogsfartyg, vars personal beordrade Nielsens team att omedelbart vända tillbaka.

Politikens journalist Hans Davidsen-Nielsen skriver att episoden hade fått hamnkaptenen att «tro mer på den teori som den amerikanske stjärnjournalisten Seymour Hersh har lagt fram utan någon form av dokumentation: att USA låg bakom sabotaget.»

– USA sprängde Nord Stream 1 och 2 med norsk hjälp

Davidsen-Nielsens rapport har fått stor uppmärksamhet på sociala medier, men har i liten utsträckning plockats upp av den internationella pressen, skriver European Conservative.

Den amerikanska journalisten Glenn Greenwald kommenterade fallet på följande sätt:

«Kommer du ihåg när flera stora amerikanska medier försökte övertyga amerikaner och européer om att det troligen var Putin som sprängde sin egen Nord Stream 2-pipeline? Jag minns det.»

Den schweiziska veckotidningen Die Weltwoche har också skrivit om fallet.

Den här nya informationen ifrågasätter den tidigare hypotesen att en ukrainsk grupp var ansvarig för sabotaget. Utredningen pågår.

Rapporteringen om Nord Stream-sabotaget verkar ha avtagit under de senaste månaderna. Danmark avslutade sin utredning i februari.

Welt am Sonntag skrev i augusti att tyska myndigheter förra månaden klagade på att Polen saboterade tyska utredningar om vad som verkligen hände med Nord Stream.

Tyska utredare verkar ha tappat fart.

Tyska utredare har som huvudmisstänkt en ukrainsk dykinstruktör, Volodymyr S., som senast bodde nära Warszawa.

Tyska utredare anklagar nu Polen för att inte ha verkställt den europeiska arresteringsordern mot S., inklusive sökordern, som utfärdades av den federala domstolen i juni. Det finns en utbredd ilska över detta bland den federala polisen, den federala kriminalpolisen och den federala åklagarmyndigheten.

«Det är uppenbart att den polska regeringen lät honom gå för att dölja sin egen inblandning i attacken mot rörledningarna», säger August Hanning, tidigare chef för den tyska säkerhetstjänsten BND (Bundesnachrichtendienst).

Hanning är övertygad om att Polens och Ukrainas presidenter Andrzej Duda (som nu avgått) och Volodymyr Zelenskyj informerades om terrordådet.

Hanning

«Operationer av denna storlek är otänkbara utan godkännande av de politiska ledarna i de inblandade länderna», förklarade Hanning.

Vissa personer, förmodligen ganska många, vet uppenbarligen exakt vad som hände den 26 september 2022, eftersom en sådan operation nödvändigtvis involverar många människor.

Men de som vet kan ha många skäl till att inte vilja dela denna information med resten av världen.

Under tiden får vi vanliga dödliga välja vilka teorier som låter mest trovärdiga och vilka källor vi ska lita på.

Lämna ett svar