×

Nyheter

Israels ambassadör uppmanar myndigheterna att ingripa efter att anti-israeliska aktivister vid Jagiellonian University i Kraków, Polen satt upp en skylt med texten: ”Skicka judarna till gaskamrarna!”.

Sammanfaller med Yahya Sinwars död

Kraków ligger bara några tiotals kilometer öster om koncentrationslägret Auschwitz, där nästan en miljon judar mördades under Förintelsen.

Skylten sattes upp samma dag som Yahya Sinwar, mannen som orkestrerade Hamas massaker den 7 oktober 2023, dödades.

Skylten fogades in i en ”miljö” av anti-israeliska och pro-palestinska banderoller.

Följ vad som händer på campus

Israels ambassadör i Polen, Yaakov Livneh, kommenterade uppmaningen att mörda judar:

– Medan den judiska staten kämpar för att göra världen säkrare uppmuntrar Israels fiender till mord på judar i gaskammare – precis som man gjorde för inte så länge sedan i grannskapet – i Auschwitz. Jag uppmuntrar de polska myndigheterna att följa vad som händer på campus.

Känner sig hotad

För några månader sedan ockuperade anti-israeliska demonstranter Jagiellonian Universitys huvudcampus, där de slog upp tält och fyllde området intill den stora gågatan i Krakóws gamla stadsdel med anti-israeliska slagord.

Judiska studenter känner sig hotade av den aggressiva antisemitismen, men deras vädjanden till myndigheterna i Kraków och universitetsförvaltningen har hittills inte gett något.

Belastande historia

Jagiellonian University, grundat 1364, är det äldsta i Polen och anses vara ett av de bästa i landet.

Universitetet har ett ansträngt historiskt förhållande till det judiska samfundet. Judar var inte välkomna som studenter efter att det grundades, och studenter vid universitetet har flera gånger varit inblandade i pogromer mot lokala judar.

Lämna ett svar