Nyheter

Medan Israel förbereder en vedergällningsattack mot Iran ser Biden-administrationen mer och mer ut som åskådare.

Den amerikanska regeringen verkar ha begränsad insikt i vad dess närmaste allierade i Mellanöstern planerar och mindre inflytande över sina beslut, skriver Wall Street Journal.

Vita huset verkar ha en nära samordning med Israel för att försöka begränsa attacken mot Iran, som väntas inom kort. Biden har bland annat sagt att USA inte auktoriserar attacker mot iranska kärnkraftsanläggningar.

På onsdagen öppnade Biden upp för möjligheten att USA skulle kunna stödja attacker mot Irans oljeinfrastruktur, men vill sannolikt begränsa sådana attacker, som skulle kunna få stora konsekvenser för oljepriserna och därmed världsekonomin.

Men Israel har ännu inte fattat ett slutgiltigt beslut om hur dess svar kommer att se ut och Vita huset har upprepade gånger åsidosatts av Israels beslut under de senaste veckorna.

Till exempel beordrade Netanyahu attacken som dödade Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah från ett hotellrum i New York samtidigt som Biden-administrationen försökte avvärja ett eskalerande krig i Mellanöstern i FN-byggnaden några kvarter bort.

Bidens utrikesminister Antony Blinken har, liksom vår egen, obevekligt drivit på för ett eldupphör och en tvåstatslösning, och efter den 7 oktober har Israel inget särskilt intresse av detta.

Ett annat exempel: I september skickade Vita huset Amos Hochstein till Tel Aviv för att uppmana Israel att inte inleda en storskalig operation mot Hizbollah i Libanon. Som vi vet ignorerades detta av Netanyahu och hans regering.

USA informerades inte heller om Israels attack mot personsökarna och försökte distansera sig från operationen.

Risken för ett fullskaligt krig ökar efter explosionerna i Libanon

USA misslyckas med att tygla Israel

USA:s försök att tygla Israel i Gaza har bara gett begränsade resultat, enligt analytiker. I Libanon har Netanyahu verkat ännu mindre återhållsam.

Nu slits Biden och Harris åt båda hållen på hemmaplan inför valet. Harris behöver de muslimska rösterna, vilket innebär att Biden-Harris-regimen måste vara hårdare mot Israel. Men Harris är också beroende av judarnas och andra Israelvänners röster.

På många sätt är det lättare för Trump, som uppenbarligen har valt sida. Så Trump behöver inte gå en stram lina.

– Den 7 oktober förändrade allt, säger David Schenker, som tjänstgjorde som biträdande statssekreterare för nära östliga frågor under Trump-administrationen.

– Vi har att göra med ett nytt Israel som obevekligt kommer att sträva efter sina säkerhetsmål med mindre hänsyn till amerikanska känslor.

Situationen på hemmaplan

Samtidigt har det också hänt dramatiska saker i amerikansk politik. Biden pressades till att ersättas av Harris och om en månad är det val. Det är svårt att vara stark i förhandlingar när det är osäkert om makten att genomföra sin del av överenskommelsen kommer att finnas kvar.

I Bidens fall är det helt säkert att allt inflytande han kan ha kommer att vara historia om några månader.

När Israel började förbereda sig för en invasion av Libanon var Vita huset snabbt ute och krävde en begränsad operation. På måndagen fick Biden frågan om han var medveten om att Israel verkade vara redo att invadera Libanon.

– Jag är bekväm med att de stannar, sa Biden.

Men israeliska specialstyrkor var redan inne i Libanon och några timmar senare började en ”begränsad” markinvasion som Israel nu verkar utvidga.