Ur flödet/i korthet

När Joe Biden tog över Ovala rummet från Donald Trump efter en ganska tvivelaktig valprocess var situationen i Mellanöstern lugnare än den hade varit på decennier.

Nästan tre år senare, den 29 september 2023, kunde Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jack Sullivan fortfarande skryta med att ”Mellanösternregionen är lugnare idag än den har varit på två decennier”.

Åtta dagar senare, den 29 september 2023

Åtta dagar senare vaknade världen upp till den 7 oktober. Hur kunde detta hända?

I American Greatness pekar historikern Victor Davis Hanson på fem steg som Biden tog, som vart och ett förde Mellanöstern närmare kaos och katastrof, och gör det begripligt hur den 7 oktober kunde inträffa.

Huvudaktören är naturligtvis Iran.

Kort sagt, det teokratiska Iran – källan till nästan all terrorism och konflikt i Mellanöstern idag – släpptes lös av Team Biden efter att ha kastrerats av Trump-administrationen.

Välja Iran över Saudiarabien

Först attackerade Biden USA: s närmaste allierade bland arabländerna och beskrev Saudiarabien som en ”paria” och kritiserade dem för krigsförbrytelser mot houthierna i Jemen. Med andra ord ställde sig Biden på Irans terroristallierades sida.

Houthierna svarade med att attackera internationell sjöfart, Israel och amerikanska örlogsfartyg, vilket i praktiken stängde Röda havet för sjötrafik.

2022 ledde stigande olje- och gaspriser till att Biden bad Saudiarabien att öka produktionen för att få ner priserna. Förödmjukelsen var total, särskilt när den slutade med att Biden fick fortsätta sin tiggarresa till Venezuela.

För det andra dödade Biden-Harris nihilistiskt Trump-administrationens ”Abraham-avtal”.

Detta var Trumps stora diplomatiska genombrott, en framgångsrik plan för moderata arabländer som sökte avspänning med Israel och i stället fokuserade på det gemensamma hotet från Iran.

Men Biden fortsatte att ställa sig på Irans sida och uppmanade Iran att åter ansluta sig till det så kallade Iranavtalet som i praktiken säkerställde att Iran så småningom skulle få bomben.

Och ännu värre var att Biden släppte oljesanktionerna mot Iran, vilket frigjorde cirka 100 miljarder dollar för ett Iran på gränsen till ekonomisk kollaps.

Många miljarder dollar gick omedelbart till att bekräfta hela stallet av Irans proxyterrorister. Vapen flödade till Hamas, Hizbollah och Houthierna. Samtidigt allierade sig Iran alltmer med Ryssland och Kina.

Katastrofen i Kabul

Därefter kom Kabulkatastrofen, då USA:s tillbakadragande från Afghanistan blev ett totalt misslyckande, en skamfläck i amerikansk historia. Förnedringen var fullständig när Biden lämnade kvar amerikansk militär utrustning värd mer än 80 miljarder dollar.

Genom att göra det förstörde han praktiskt taget amerikansk avskräckning i Mellanöstern, uppmuntrade fiender och hotade vänner.

För det fjärde återinförde Biden-Harris hundratals miljoner dollar i stöd till Västbanken och Gaza, men utan några garantier för att den palestinska myndigheten och Hamas skulle avstå från sina tidigare terroristhandlingar.

Så Biden gjorde det först möjligt för Iran att beväpna Israels fiender och såg sedan till att USA också fyllde terroristernas kassakistor. Vägen till krig var lika öppen som USA:s södra gräns.

Tillbakadragandet från Afghanistan: Biden-administrationen var oförberedd på det värsta möjliga resultatet

”Proportionell”, tvåstatslösning, eldupphör

För det femte: När kriget var ett faktum efter den 7 oktober började Biden-Harris omedelbart pressa israelerna att agera ”proportionellt” som svar på massakern på cirka 1 200 israeler och nästan 20 000 raketer, missiler och drönare som avfyrades mot hemlandet av Iran, Houthis, Hamas och Hizbollah.

Då kom det eviga ropet på eldupphör och en tvåstatslösning. På detta sätt satte Biden Israel i en tvångströja medan de befann sig mitt i ett existentiellt krig. Detta gav Iran ytterligare motivation, och vi ser resultatet nu, med Israel och Iran på randen till krig.

Resultatet blev att Netanyahu-regeringen fann det nödvändigt att ställa sin närmaste allierade åt sidan.

Varför?

Men varför agerade Biden-Harris så dumt i Mellanöstern, frågar Hanson.

Hanson tror att det delvis kan vara en önskan att återuppliva Obama-administrationens gamla, diskrediterade idé om ”kreativ spänning” – att stärka ett skurkaktigt Iran och dess terrorister för att spela ut Israel och de moderata arabiska regimerna mot varandra.

På detta sätt skulle Biden skapa en slags maktbalans, en söndra och härska-strategi i Mellanösterns krutdurk.

Efter den 7 oktober blev Biden-Harris alltmer pressad på hemmaplan av det exploderande judehatet på amerikanska universitet och i viktiga delstater.

Biden-Harris var både naiv och lättlurad.

De två lurades av våra fienders standard antiamerikanism och anti-Israel repertoar. Så de försökte gottgöra sig själva genom att betrakta Iran och dess terrorister som den moraliska motsvarigheten till det demokratiska, proamerikanska Israel.

Det elakartade arvet efter Biden-Harris-regimens naiva godtrogenhet är den katastrof som nu utspelar sig i Mellanöstern.