×

Nyheter

USA:s utrikesminister Antony Blinken ser ett eldupphör som lösningen på allt. USA försöker få igång förhandlingar om vapenvila efter Hamasledaren Yahya Sinwars död.

Idag reste Blinken på en annan turné i Mellanöstern. Den här gången är det en Hamasledares död som får honom att argumentera för ett eldupphör.

Blinkens resa till regionen är den elfte sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 utlöste Gazakriget. Den kommer samtidigt som Israel har intensifierat sin offensiv i Gaza och mot Hizbollah-milisen i Libanon.

Blinken kommer att tala med regionens ledare om vikten av att få slut på Gazakriget, hur man utvecklar en postkonfliktplan för de palestinska territorierna och hur man når en diplomatisk lösning på konflikten mellan Israel och Hizbollah, säger utrikesdepartementet i ett uttalande.

USA:s utrikesminister inleder rundresa i Israel (NTB-Reuters)

Enligt New York Times är detta en förnyad ansträngning för att skapa lugn i regionen. USA:s utrikesdepartement avslöjade inte vilka andra länder som Blinken kan komma att besöka.

Tidigare har han besökt Egypten och Jordanien samt Gulfstaterna Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten.

Blinken kommer till regionen vid en tidpunkt då Israel förbereder sig för att attackera Iran som vedergällning för en iransk ballistisk missilattack mot Israel tidigare denna månad.

USA och israeliska tjänstemän har diskuterat svaret de senaste veckorna, med israeliska tjänstemän som säger till Washington att de kommer att avstå från attacker på iranska kärnkrafts- eller energianläggningar som kan leda till en dramatisk upptrappning mellan länderna.

Joe Biden har också uppmanat Israel att inte attackera iranska oljeinstallationer. Anledningen är enligt vissa bedömare bland annat att demokraterna inte vill att oljepriset ska stiga strax före det amerikanska presidentvalet den 5 november, om två veckor och en dag.

Lämna ett svar