×

Nyheter

Det brittiska multinationella energibolaget BP överger målet att minska produktionen av olja och gas med 25 procent till 2030, säger tre informerade källor exklusivt till Reuters.

Det är BP:s VD sedan januari, Murray Auchincloss, som skalar ner strategin för energiomställningen i bolaget, tidigare känt som British Petroleum, och syftet är att återvinna investerarnas förtroende efter att BP:s aktiekurs fallit, skriver den brittiska nyhetsbyrån.

När BP:s strategi lades fram 2020 var den sektorns mest ambitiösa, och lovade att minska produktionen med 40% samtidigt som den snabbt växande förnybar energi till 2030. I februari förra året sänkte BP sitt mål till 25%, vilket skulle en produktion på 2 miljoner fat per dag i slutet av decenniet, eftersom investerare fokuserade på kortsiktig avkastning snarare än på energiomställningen.

Auchincloss förväntas offentliggöra BP:s nya strategi i februari 2025, men i praktiken har företaget redan övergett den gamla, hävdar Reuters-källor.

Det London-noterade företaget satsar nu på flera nya investeringar i Mellanöstern och Mexikanska golfen för att öka olje- och gasproduktionen, enligt källorna.

BP är för närvarande i samtal om att investera i tre nya projekt i Irak, inklusive ett i Majnoon-fältet, sa källorna.

Nyheten togs väl emot på marknaden i måndags:

BP-aktien steg med 0,8 % vid 09.12 GMT.

Shell, som liksom BP är bland de fem största energibolagen i världen, meddelade i juni förra året att man överger planerna på produktionsnedskärningar.

BP har inte släppt målet om netto noll-utsläpp till 2050, skriver Reuters. Ingen kommer att säga det högt, men realismen i dessa framtidsutsikter är en besvikelse.