×

Nyheter

Albaner utgör den största gruppen av båtmigranter som anländer till den engelska kusten. De är också de mest kriminella av migranterna.

Det finns inget krig i Albanien, i själva verket reser fler och fler britter dit på semester. Ändå kan britterna inte bli av med de illegala migranterna som reser åt andra hållet.

Som Document nyligen rapporterade fängslas albanska migranter mycket oftare än brittiska medborgare.

Bland brittiska medborgare, inklusive naturaliserade migranter, visar siffrorna att 14 av 10 000 sitter i fängelse.

Men bland utlänningar är siffrorna upp till 16 gånger högre. Albaner är överlägset mest kriminella, med 232 av 10 000 i fängelse.

Nya siffror: Utlänningar från Albanien, Irak och Somalia upp till 16 gånger mer kriminella

Britterna har länge försökt att bli av med illegala migranter från Albanien. I maj 2023 skrev Document om hur britterna betalade albaner för att åka hem, men det hjälpte föga eftersom de var tillbaka på brittisk mark en kort tid senare.

En annan metod är att använda sig av den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter (ECHR).

En albansk brottsling som smög sig in i landet i en

En albansk brottsling som smugit sig tillbaka till Storbritannien efter att ha deporterats har vunnit rätten till uppehållstillstånd enligt Europakonventionen, skriver The Telegraph.

Ardit Binaj (32) släpptes sex månader efter att ha avtjänat en dom på två och ett halvt år för inbrott och deporterades som en del av ett avtal om överföring av fångar med Albanien

Några månader senare var han tillbaka i Storbritannien för att vara med sin litauiska flickvän, som hade uppehållstillstånd. De fick barn och gifte sig, vilket gjorde att han kunde hävda att en ny utvisning skulle kränka hans rätt till familjeliv enligt artikel 8 i Europakonventionen.

Binaj fick rätt i domstol.

Domaren accepterade att det skulle vara ”onödigt hårt” för henne och hennes son att separeras från Binaj och att hon kanske inte skulle kunna få lämplig medicinsk behandling i Albanien.

Målet kommer att återuppliva kraven på att Storbritannien ska välja bort eller söka reformera Europakonventionen. När Theresa May var inrikesminister hävdade hon att en annan illegal invandrare undgick utvisning eftersom han hade en katt.

Boris Johnson krävde nyligen att medlemskapet i Europakonventionen skulle avgöras i en folkomröstning. Konservativa partiets kandidater till partiledarposten har olika syn på hur Storbritannien ska förhålla sig till Europakonventionen.

Robert Jenrick har lovat att ta Storbritannien ut ur konventionen. Tom Tugendhat har sagt att han är villig att lämna Europakonventionen, medan Kemi Badenoch har sagt att hon inte utesluter att lämna Europakonventionen, men att det inte ensamt skulle lösa ”roten till problemet”. James Cleverly är inte för att göra det.

– Konventionen har tänjts så långt att den har blivit en stadga för brottslingar, säger Jenrick.

– Den har upprepade gånger erbjudit kryphål till farliga utländska brottslingar som hotar den brittiska allmänheten, vilket gör att de kan undvika utvisning.

– Artikel 8-reformen är en fantasi. Det enda sättet vi kan få slut på farsartade fall som detta är genom att överge konventionen och garantera våra egna rättigheter.

James Cleverly var inrikesminister vid tidpunkten för domen och höll inte med om att utvisning skulle vara ”onödigt hård”. En talesman för den sittande inrikesministern Yvette Cooper tror att Labour kommer att förbättra situationen.

– Utlänningar som begår brott bör inte vara i tvivel om att lagen kommer att verkställas och, i förekommande fall, kommer vi att se till att de deporteras och att reglerna respekteras och verkställs.

– Vi har redan börjat genomföra en kraftig ökning av invandringsbekämpning och återvändandeaktivitet för att avlägsna människor som inte har rätt att stanna i Storbritannien, och 3.000 personer har redan återvänt sedan den nya regeringen kom till makten.

En annan talesman hävdar att antalet migranter som får stanna har minskat med 20 procent sedan Labour tog över.

Med båtmigranter som fortsätter att strömma över Engelska kanalen återstår det att se om Labour kan leverera på Starmers löfte om att ”krossa gängen”.

Men efter 14 år av tomma löften från Tories är det osannolikt att det finns mycket optimism bland vanliga britter.