Fri åsiktsbildning kan komma att attackeras, inte bara på pubar och barer utan även på universitet, eftersom Labourregeringen planerar att utvidga arbetsrätten.
Bestämmelserna i Employment Rights Bill innebär att jämställdhetslagarna kommer att uppdateras för att göra arbetsgivare ansvariga för anställda som kränks av ”tredje part”, till exempel kunder eller allmänheten, skriver The Telegraph.
Frihetskampanjer har varnat för att denna åtgärd är regeringens ”senaste salva i det pågående kriget mot yttrandefrihet” och att det kommer att leda till att pubpersonal måste agera som ”kränkningspolis” och förbjuda gäster som berättar ”olämpliga” skämt.
I praktiken innebär det att du kan bli övervakad när du sitter med ett par vänner på en pub och pratar om allt möjligt. Mellan goda vänner tenderar konversationen att flyta ganska fritt efter en pint eller tre.
Om du i en sådan avslappnad miljö uttrycker en åsikt eller ett skämt som någon kan tycka är stötande riskerar du att bli utestängd från puben.
I dag och ålder är det svårt att säga något som inte anses stötande av vissa. Kellie-Jay Keen kritiserades hårt för att ha citerat Oxford Dictionary när hon satte upp en affisch med texten «woman: adult human female». Hon har själv blivit stämplad som högerextremist och har också blivit fysiskt attackerad flera gånger.
Australisk politiker bannlyst för att ha deltagit i ett tal om kvinnors rättigheter
Kate Nicholls, verkställande direktör för UKHospitality, sa att personal i restauranger, barer, pubar och hotell arbetar i en ”sällskaplig miljö” där ”skämt görs och människor är högljudda”.
Forskare fruktar också att lagen kommer att drabba den akademiska friheten, eftersom universitetsledningen kommer att vara mer benägna att ge efter för krav på att kontroversiella gästtalare ska vägra att uppträda på scenen av rädsla för att bli stämda av kränkningsmaffian.
Kevin Hollinrake, skuggminister för näringsliv och handel, säger:
– Det är svårt nog att driva ett företag som det är – även att försvara dig i en arbetsdomstol kan kosta tiotusentals pund. Vi vet alla att den här agendan drivs av arbetare och fackföreningar.
– Ronald Regan sa en gång att om fascismen någonsin återvänder, kommer det att vara i liberalismens namn.
Holinrake klargör att han talar om de så kallade liberaler som påstås vara de största försvararna av grundläggande friheter, men som gärna åsidosätter grundläggande rättigheter – vare sig det gäller äganderätt, rättsstatsprincipen eller yttrandefrihet – om det inte överensstämmer med deras egna åsikter.
James Murray, juridisk chef på advokatbyrån Doyle Clayton, säger att den nya lagen kommer att avskräcka universiteten från att tillåta kontroversiella talare, till exempel kritiker av transideologi.
Professor James Tooley, rektor för Buckingham University, säger att lagförslaget är ”djupt oroande” och ”mycket farligt” för yttrandefriheten på campus.
– Med tanke på att Labour-regeringen redan har tagit bort andra skydd för yttrandefrihet vid universitet, är detta en oroande signal.
Toby Young, generalsekreterare för Free Speech Union, sade att den föreslagna utvidgningen av trakasserilagarna utgjorde en ”snöflingekarta”.
– Alla pubar i England och Wales kommer att anställa ”brottspolis” som kommer att ha till uppgift att avlyssna gästernas samtal och förbjuda alla som berättar ett ”olämpligt” skämt.
För brittiska pubar är detta bara en attack av många. Först föreslog Labourregeringen att rökning skulle förbjudas på uteserveringar. Sedan föreslog de att återinföra lagen som kräver att pubar stänger klockan 23.00.
Nu vill Labour införa övervakning i Orwelliansk stil av vad kunder på brittiska pubar säger och tänker över en pint.
För det som återstår av yttrandefriheten på campus kan detta vara den sista spiken i kistan. För bara några dagar sedan beslutade Oxford University att lansera en serie debatter för att ”bekräfta vikten av yttrandefrihet”. Det ska bli intressant att se om debattserien kommer att förverkligas.
Också på detta område är oppositionen från regeringen tydlig:
Utbildningsminister Bridget Phillipson meddelade i juli att hon hade pausat lagen om yttrandefrihet i högre utbildning bara några dagar innan den skulle träda i kraft och att hon övervägde att lägga den på hyllan helt och hållet.