Ur flödet/i korthet

”Vi svikit våra barn i Sverige under en väldigt lång tid.” Det säger den tidigare polischefen Christoffer Bohman från Södertälje till SVT.

Allt fler barn dras in i landets många rivaliserande kriminella gäng.

”Vi har haft en historik i Sverige där vi inte behövt jobba tillsammans men nu måste vi det för att problembilden blivit så komplex”, säger han.

Enligt Bohman har man varit för dåliga på att samarbeta mellan olika myndigheter vilket lett till att man missat barn som nu knappt går att rädda från de kriminella.

Den senaste uppskattning polisen gjort visar att de kriminella har omkring 11 000 springpojkar – personer som är beredda att göra uppdrag åt gängen. Många rekryteras in i genom sociala medier.

Bara i de senaste våldsdåden i Södertälje, misstänks tonåringar som kommit från andra städer, och för några tusenlappar tagit sig an mordkontrakt på nätet.

Bohman tror att myndigheter mycket tidigare skulle kunna stoppa denna typ av nyrekrytering. Han växte upp i Ronna och såg tidigt hur problemen i området med utanförskap reflekterades i kriminaliteten.

”Jag såg tidigt problemen som fanns i området med integration, ett påtagligt utanförskap och en komplex problembild kopplad till brott”, säger han till SVT.

Ett kriminellt gäng ska 2021 ha lagt ut ett mordkontrakt på Christoffer Bohman, som då var lokalpolisområdeschef i Sollentuna, och på en kommunstyrelseordförande i länet. Händelsen bidrog till att Bohman i januari 2022 lämnade jobbet i Sollentuna.

I en debattartikel i Aftonbladet 2023 beskrev Bohman varför han sade upp sig från polisen. Under många år trodde han att polisen skulle kunna vända det grova våld som drabbat Sverige. Nu har han insett att det inte är sant och har därför sagt upp sig från sitt jobb.