Det är ”grymt” att neka människor rätten att avsluta sina liv, säger den brittiske energiministern Ed Miliband.
Uttalandet kom efter att det tillkännagavs att parlamentet inom några veckor kommer att ha möjlighet att rösta om en liberalisering av lagstiftningen om aktiv dödshjälp, enligt The Times.
Det är första gången sedan 2015 som denna fråga går upp till omröstning i parlamentet.
Premiärminister Keir Starmer har lovat att avsätta tid för att lagstifta om parlamentet röstar för att aktiv dödshjälp ska legaliseras.
Miliband, som röstade för lagförslaget 2015, sa att frågan var en ”enskild samvetsfråga” för lagstiftare.
– Det finns svåra, väldigt svåra, komplexa frågor på båda sidor. Mitt perspektiv är att det finns människor som närmar sig slutet av sina liv, dödligt sjuka människor, de har ingen kontroll över sina liv och sin död, och med rätt skydd är det rätt sak att göra, sa han till BBC Breakfast.
– Jag förstår att det finns personer med helt legitima åsikter på andra sidan argumentet, men jag tycker att den nuvarande situationen är grym och fruktansvärd för många människor under de svåraste omständigheterna, och det är därför jag kommer att rösta för lagförslaget.
’I will be voting for the Bill’
Energy Secretary Ed Miliband told #BBCBreakfast he will back proposals for terminally ill people to be given the right to choose to end their life in England and Wales, when MPs are given a free vote in Parliamenthttps://t.co/BUguugLZad pic.twitter.com/i76bv5FkVD
— BBC Breakfast (@BBCBreakfast) October 4, 2024
Kabinetssekreterare Simon Case har sagt till ministrarna att regeringen kommer att förbli neutral och har uppmanat dem att hålla sig utanför vad som sannolikt kommer att bli en het offentlig debatt.
Starmer har tidigare sagt att han stödjer en lagändring, och säger sig vara villig att bidra till att lagen blir verklighet om förslaget får majoritet i parlamentet.
Lagförslaget har lagts fram av Kim Leadbeater från Labour. Hon anser att den nuvarande lagen är grym och orättvis, och att hennes lagförslag skulle ge dödligt sjuka människor ett val om hur de vill avsluta sina liv.
Leadbeater anser att tiden är mogen för ett sådant lagförslag, nio år efter förra gången.
Det finns en verklig aptit både i allmänheten och i parlamentet för att detta ämne ska debatteras.
Hon fortsatte med att säga att hon ville ha ”en robust, medkännande och respektfull debatt om en fråga som är väldigt, väldigt viktig för många människor”.
Fler och fler länder tillåter aktiv dödshjälp. I skrivande stund är aktiv dödshjälp laglig i Belgien*, Luxemburg*, Nederländerna*, Schweiz, Spanien*, Österrike, Tyskland och Portugal* i Europa; Nya Zeeland och Australien i Oceanien; och Kanada och 11 delstater i USA.
Alla länder tillåter dödshjälp, men endast de som är markerade med * tillåter dödshjälp – termen som används när en läkare injicerar en patient med avsikten att få patienten att dö.