Ur flödet/i korthet

«Norsk högerextremist på Åkessons bröllop» lyder rubriken på en skopa skit publicerad av svenska Expo. Artikeln, om vi nu kan kalla den det, er milt sagt ett hopkok av totalt missuppfattade X-poster, tankevurpor i fritt fall och fantasifulla slutsatser.

Som norsk journalist vet jag att det finns gott om problem att skriva om i Sverige, både i samhället och i politiken, och här visar Expo att deras projekt är allt annat än journalistiskt. Det är uppenbart att hela deras existens bygger på att smutskasta människor de inte tycker om: Har de  verkligen så lite på Ebba Busch att de måste hitta bröllopsgäster från utlandet som de kan använda för att konstruera historier att smutskasta henne med? Det verkar nämligen vara motivet.

Expos egen spindoktor Erik Glaad har därför valt ut små bitar ur mitt privata konto på X för att konstruera ett hopkok bestående av anti-islam, antisemitism, högerextremism, rysstroll och konspirationer. Sanningen är att de enda konspirationsteoretikerna här är Expo:

Inlägget Expo refererar till, men  inte visar, för att kunna ”bevisa” att jag är antisemit, vilket jag inte är, är alltså en meme av Rotschild:

Hade Expo haft ett uns av journalistisk känsla skulle de först och främst ha vetat att det här är en meme, och för det andra hade de undersökt vad Document Media är och vad vi står för: Vi är Israel-vänner. Men Expo är kanske av åsikten att det är judarna som är antisemiter?

Frågan bör riktas till Expo: Var befinner ni er när Palestina-vänner uppmanar till att slutföra utrotningen av judar, eller när invandrare i ert eget land attackerar judiska svenskar? Letar ni upp artiklar om de individerna?

Skärmdump från for.b.juden på Instagram, en profil som berättar om hur svårt det är att vara jude i Sverige.

För att vara spindoktor gör Expo helt enkelt ett rätt uselt jobb.

Vidare hänger Glaad upp sig på Thomas Knarviks satirteckningar av politikern Ali Esbati, som Document Forlag säljer, och kallar det för antimuslimsk propaganda. Jaha? Vad är det som är antimuslimskt med att teckna en politiker som en apa? Frågan är om det inte är Glaad som avslöjar sig som smygrasist när han drar sina slutsatser. Knarvik har själv sagt följande om bokomslaget:

Jag fruktar att vi på sikt kan hamna i samma tillstånd som i våra grannländer, där man omdefinierar retoriken, och begreppet ”rasism” så småningom blir så brett att uttalanden som tydligt faller inom yttrandefrihetens ramar är stämplade som rasistiska.

Jag ritade politikern Ali Esbati, som en apa, med den repetitiva texten; ”ni är alla rasister, rasister…” när han anklagade NRK för rasism efter att de sänt ett reportage från en svensk förort med stora invandringsproblem. Det är denna ”kamp mot verkligheten” som jag vill komma åt.

Eftersom jag är en humoristisk individ, passade jag på att fråga om det möjligen var monkeypox som hade anlänt när Världshälsoorganisationen (WHO) återigen försökte skrämma skiten ur folk, genom att hypa upp rädslan för ett virus som i huvudsak sprider sig genom sex mellan homosexuella män. Men Expo har varken humor eller humör. Inte ens en gnutta.

Har Expo förresten faktagranskat ​​WHO:s uttalanden från 2020 om covid-19? Uppenbarligen inte, eftersom jag i Expos ögon även sprider konspirationsteorier om covid-19. Glaad, jag antar att du syftar på en studie som publicerades men som senare kritiserades och drogs tillbaka, som man gör inom vetenskapen. Du kanske inte jobbar så, men sociala medier är platser där man kan diskutera med folk, både ta till sig och dela med sig av information och helt enkelt skapa sig en överblick. De kan faktiskt användas till mer än att konstruera skitstormar mot människor.

Vidare anser Glaad att jag är pro-rysk. Var han har fått det ifrån är en smula oklart, men jag tror uppriktigt att om Glaad hade gjort sin research så hade han vetat att Ryssland vid ett tillfälle erbjöd människor i Väst asyl från deras nyliberala länder, vilket vissa faktiskt utnyttjade. Edward Snowden sökte skydd i Ryssland när västvärlden jagade honom. Inlägget jag tror att Glaad refererar till, är en diskussion om huruvida vi nu har nått den punkt där Ryssland har blivit västvärldens fristad, vilket vore absurt.

I bilden till Expos artikel finns även en hänvisning till en undersökning jag publicerat, där jag frågade om Ryssland eller överstatliga organisationer är det största hotet mot Väst. Det är alltså andras åsikter som gör mig till pro-rysk.

Samtidigt är det inte bara Expo som jagar folk som inte håller med dem, det gör till exempel de brittiska myndigheterna som släpper ut våldtäktsmän på gatan för att kunna låsa in gamla farfar som skrivit något på Facebook. De tankebanorna och den diskussionen blir förstås för svåra för en oupplyst kvasijournalist att följa, det förstår jag, men varför beröva era läsare den träningen? Läser man inläggets kommentarsfält, så kommer man att upptäcka att Ungern är folkets favorit, men det passar inte in i Glaads fantasiberättelse, så då struntar han helt enkelt i att hänvisa till inlägget.

Precis som Keir Starmer tycks Expos Erik Glaad tycka att detta är en helt fair deal, eftersom alla som kritiserar västerländska myndigheters maktmissbruk klassas som ”extremhöger”.

Min slutsats efter den tafatta bajskastning som Expo har försökt kleta ner Ebba Busch med, är att Busch verkligen måste vara oklanderlig. Tänk att behöva ta till utländska journalister för att försöka svartmåla sin egen politiker!

Om Expo någon gång skulle försöka sig på ordentlig journalistisk exposure, för att avslöja något från Norge, skulle ni ju kunna använda er systerpublikation Filter Nyheter för att undersöka varför Rødt-politikern Sofia Rana dyker upp i demonstrationer där stenkastning används som vapen?

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag ser fram emot att höra kommentaren från Robert F. Kennedy Jr., när ni ska rulla honom i tjära och fjädrar när vi närmar oss 5 november.