×

Nyheter

Mer än hälften av amerikanerna (52%) säger att de och deras familjer har det sämre i dag än för fyra år sedan, medan 39% säger att de har det bättre och 8% säger att de har det ungefär som för fyra år sedan.

Svaren 2024 liknar mest de som förekom när George H.W. Bush förlorade valet till den demokratiske kandidaten Bill Clinton 1992, skriver Gallup.

Gallup har ställt följande frågor inför ett presidentval sedan 1984:

”Skulle du säga att du och din familj har det bättre nu än för fyra år sedan, eller har ni det sämre nu?”

De senaste rönen är från en opinionsundersökning från 16-28 september, vilket också visar att det finns skillnader mellan partimedlemmarnas uppfattningar på området.

Demokrater (72 %) är mycket mer benägna än oberoende (35 %) eller republikaner (7 %) att säga att de har det bättre i dag än för fyra år sedan, skriver Gallup.

Från grafen ser vi att 2020 var året då fler amerikaner (55%) än någonsin sa att de hade det bättre än för fyra år sedan. Inte bara hade Trump styrt landet i fyra år, utan pandemin härjade fortfarande i USA och världen.

Are you better off than you were four years ago?

Det var Ronald Reagan som gjorde frågan, «are you better off than you were four years ago?», berömd i sin avslutningsreplik i debatten med Jimmy Carter den 28 oktober 1980. Reagan sa:

Nästa tisdag är det valdag. Nästa tisdag går ni alla till valurnorna; du måste stå där i vallokalen och fatta ett beslut.

Jag tror att när du ska ta det beslutet kan det vara bra om du frågar dig själv: Har du det bättre än för fyra år sedan?

Är det lättare för dig att gå och köpa saker i affärerna än för fyra år sedan?

Finns det mer eller mindre arbetslöshet i landet än för fyra år sedan?

Är USA lika respekterat runt om i världen som det var?

Känner du att vår trygghet är lika säker, att vi är lika starka som vi var för fyra år sedan?

Och om man svarar ja på alla dessa frågor, så tycker jag att valet är väldigt tydligt när det kommer till vem man ska rösta på.

Ekonomin är viktigare än alla andra frågor

Amerikanernas uppfattning om huruvida de har det bättre har historiskt sett kopplats till hur de ser på den amerikanska ekonomin, vilket återspeglas i Gallups månatliga Economic Confidence Index (ECI).

ECI-index, som sträcker sig från -100 till +100, ligger för närvarande på -26, och 39 procent säger att de hade det bättre ekonomiskt för fyra år sedan.

Gallup har följt ECI sedan 1992. Sedan starten var den högsta ECI-poängen +56 i januari 2000, efter sju år med Bill Clinton i Vita huset. Den lägsta var -72 i oktober 2008, efter sju år med George W. Bush.

Gallup skriver att tidigare president Trumps förlust mot nuvarande president Biden 2020 var ett tecken på att icke-ekonomiska faktorer var viktigast för väljarna det året.

Enligt Gallup har ECI-index i stort sett varit negativt de senaste fyra åren. År 2022, när inflationen nådde nya toppar, var mätningarna de sämsta sedan lågkonjunkturen 2007-2009.

Under de senaste tre åren har amerikaner nämnt inflationen som det viktigaste ekonomiska problemet som deras familjer står inför, skriver Fox News.

Resultaten av ECI-undersökningen visar att cirka 46 procent av amerikanerna säger att de nuvarande ekonomiska förhållandena är ”dåliga”, cirka 29 procent beskriver dem som ”endast genomsnittliga”, medan 25 procent säger att de är ”bra” eller ”utmärkta”.

Dessutom säger 62 procent att ekonomin kommer att bli sämre, medan 32 procent säger att det kommer att bli bättre. Undersökningen visade också att de viktigaste frågorna som berör väljarna mest när de går till valurnorna är ekonomin (21 %), invandringen (21 %), regeringen (17 %) och inflationen (14 %).

En färsk undersökning från Fox News, genomförd den 11-14 oktober, visar att ekonomin fortfarande är viktigare än alla andra frågor. Fyrtio procent säger att det är den viktigaste frågan när man bestämmer sig för vem man vill välja till president.

Mindre än hälften så många prioriterar invandring och abort, och långt färre nämner frågor som valintegritet, sjukvård, klimatförändringar, vapen, kriminalitet och utrikespolitik.

Lämna ett svar