Nyheter

Hamas väpnade gren tar på sig ansvaret för skottlossningen i Jaffa i Tel Aviv på tisdagen. Sju personer dödades och 17 skadades. En spänd scen utspelade sig när Mohammad Mesek (19) och Ahmed Himouni (25) gick in genom kvinnodörren i Al-Nuzha-moskén. De hotade de troende till tystnad och sa att alla som rörde sig utanför skulle bli skjutna. De bar tunga väskor in på toaletten och kom ut med en MI16.

Männen gick till den närliggande spårvägen. Där mötte de civila och ingen av dem reagerade på att männen bar vapen. De tog dem för att vara civila reservister.

Diana Svertzov, en israelisk rytmisk gymnast som vann en silvermedalj vid OS i Paris, var på spårvagnsstationen vid tidpunkten för attacken och berättade för Channel 12 att terroristerna inte verkade misstänkta och att en av dem bar en nål som representerade solidaritet med israeler som hålls gisslan i Gaza av terroristgruppen Hamas.

”En av dem tittade på mitt olympiska halsband och log mot mig. De såg inte ut som terrorister. Den ena hade ett M16-gevär och den andra hade en polotröja med en gisslan-pin. Det fanns ingen anledning att vara misstänksam. Jag tänkte aldrig på vad som skulle hända”, säger hon.
I Israel ser man ofta reservister bära gevär i civila kläder.

Att utrusta sig med en nål för att visa solidaritet med gisslan i Gaza visade på en känsla av målmedvetenhet.

De genomförde en av de dödligaste terroristattackerna på länge.

De sex personer som dödades representerade en hel värld på sitt eget sätt.

Topp (L-R): Inbar Segev Vigder, Ilia Nozadze, Revital Bronstein; Nederst (L-R): Shahar Goldman, Nadia Sokolenco, Jonas Chrosis; Alla sex dödades i en terrorattack med skjutning och knivhugg i Jaffa den 1 oktober 2024 (Foton används i enlighet med klausul 27a i upphovsrättslagen)

De sex offren namngavs på onsdagen som Revital Bronstein, 24, från Bat Yam; Ilia Nozadze, 42, en georgisk medborgare; Shahar Goldman, 30, från Lod; Inbar Segev Vigder, 33, Nadia Sokolenco, 40, och Jonas Chrosis, 26, en grekisk medborgare. Det sista offrets identitet har ännu inte godkänts för publicering.
Shahar Goldman, en dansare, gifte sig för drygt ett år sedan, enligt ett uttalande från Lod borgmästare Yair Revivo.

Inbar Segev Vigder, som också gifte sig 2023, efterlämnar sin son Ari, som föddes i december förra året. ”Jag hade tjänstgjort i Gaza och jag kom speciellt för att vara med henne under hennes födelse”, minns hennes make Yeari. ”Hon var min största kärlek och en underbar mor, full av ljus och kärlek.”
Revital Bronstein hedrades på onsdagen av Bat Yams borgmästare Zvika Brot som ”en briljant programmerare och en begåvad serietecknare”.

Det sjätte offret, Jonas Chrosis, var grekisk medborgare och bodde i Jerusalem medan han studerade arkitektur i Tel Aviv. ”Han var godhjärtad och känslig och hjälpte alltid alla”, säger en av hans klasskamrater till Channel 12. ”Han uttryckte en oändlig optimism inför alla svårigheter han stötte på. Han var begåvad, rolig och ödmjuk. Han var alltid snäll mot människor i sin omgivning och var en lojal vän som såg det goda i alla. Han var en begåvad pianist.

Terrorister vet hur man utnyttjar förtroendet mellan civila. De klär sig som de andra och beter sig som dem in i det sista. När folk inser vilka de är är det oftast för sent.

Det finns en anledning till att politiker i USA kräver beväpnade vakter i skolorna och att det finns beväpnade vakter vid ingångarna till stormarknader i Israel.

Säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir försökte kapitalisera på terrorn och ville att moskén skulle rivas. Men lokala israeler försvarade den häftigt och sade att det skulle förstöra grannrelationerna.

 

https://www.timesofisrael.com/five-victims-of-jaffa-terror-attack-named-as-more-details-about-shooting-emerge/?