×

Nyheter

Idag, den 16 oktober, är det fyra år sedan den franske läraren Samuel Paty mördades av en islamistisk terrorist efter att ha visat bilder av den så kallade profeten Muhammed under en lektion om yttrandefrihet.

Historie- och geografiläraren Samuel Paty höll i början av oktober år 2020 sin årligen återkommande lektion om yttrandefrihet för elever på skolan Collège Bois-d’Aulne i Conflans-Sainte-Honorine, en förort nordväst om Paris. Lektionen utgick från de islamistiska terrordåden som genomfördes mot Charlie Hebdos redaktion år 2015 efter det att tidningen tre år tidigare hade publicerat karikatyrteckningar föreställande den så kallade profeten Muhammed.

Inför lektionen förvarnade Paty eleverna om att han skulle visa liknande avbildningar, och elever som inte ville se dem uppmanades att blunda eller lämna klassrummet.

Efter lektionen polisanmäldes dock Samuel Paty av föräldern Brahim Chnina, som menade att Paty hade tvingat hans 13-åriga dotter att se bilder med kränkande och sexuellt innehåll. Chnina hängde även ut Paty med namn och arbetsplats i inlägg på sociala medier.


En av de bilder som visades under Patys lektion. Foto: Wikimedia Commons

Den 16 oktober kom 18-årige Abdoullakh Abouyezidovich Anzorov till skolan där Paty arbetade. Anzorov var en tjetjensk flykting som hade kommit till Frankrike när han var sex år gammal. Anzorov identifierade Paty med hjälp av elever på skolan, och när läraren vid fem-tiden på eftermiddagen lämnade sin arbetsplats följde Anzorov efter honom och mördade honom på gatan Rue du Buisson Moineau utanför skolan. Efter mordet halshöggs Samuel Paty med hjälp av en 30 centimeter lång kniv. Enligt vittnen ropade Anzorov ”Allahu akbar” under mordet.

Mördaren filmade mordet och halshuggningen, och postade sedan inlägg på sitt Twitter-konto @Tchetchene_270 (franska: Chechen 270) där han erkände mordet som han menade var en hämnd för att Paty hade ”förolämpat profeten” och deklarerade sin egen vilja att bli en shahid (martyr).

Bilden på Patys avhuggna huvud åtföljdes av meddelandet: ”I Allahs namn, den mest nådiga, den mest barmhärtige, … till Macron, ledare för de otrogna, avrättade jag en av dina helveteshundar som vågade förringa Muhammed, lugna ner hans medmänniskor innan du får ett hårt straff.”

Abdoullakh Anzorov sköts till döds av polis strax efter mordet, efter det att Anzorov hade försökt knivhugga de poliser som försökte gripa honom.

En vecka efter mordet på Paty hade sju personer åtalats. Tre av Anzorovs vänner anklagades för medverkan till terrorbrott genom att ha hjälpt Anzorov att skaffa ett vapen och köra honom till brottsplatsen. Brahim Chnina anklagades för att ha kommunicerat via sms med Anzorov och för att ha organiserat hatkampanjen mot Paty. Imamen Abdelhakim Sefrioui häktades efter att ha utfärdat en fatwa som fördömde Paty och medverkat i videor som kritiserade läraren.

Två tonåringar, 14 och 15 år gamla, anklagade för delaktighet i mordet genom att de tagit emot 300 Euro i betalning för att hjälpa mördaren att identifiera Samuel Paty. Brahim Chninas 13-åriga dotter anklagades för falsk tillvitelse. Flickan hade helt enkelt ljugit om vad som hänt under Patys lektion, och hon hade sagt till sin pappa att läraren tvingat henne att se bilderna som hon påstod hade visat den så kallade profeten naken och med exponerade könsorgan.

Det visade sig under rättegången att  flickan inte ens varit närvarande under den aktuella lektionen, eftersom hon dagen innan blivit avstängd från skolan på grund av upprepad frånvaro. Brahim Chnina ska ha känt till att dottern varit avstängd från skolan, men han valde ändå att starta drevet mot Samuel Paty.

Franska Nationalförsamlingen godkände i februari 2021 ett lagförslag för att bekämpa islamistisk extremism och separatism och för att bekämpa rötterna till jihadistiskt våld. Lagen, som var en direkt följd av mordet på Samuel Paty, gör det olagligt att hota en offentlig tjänsteman för att få undantag eller särbehandling. Lagen har även utökat myndigheternas befogenheter att stänga gudstjänstlokaler och religiösa organisationer som anses ”främja hat eller våld”.

Samuel Paty blev 47 år gammal.

Lämna ett svar