Nyheter

Huvudvägen mellan Libanon och Syrien har förstörts i en israelisk attack, enligt de libanesiska myndigheterna. ”En humanitär tragedi”, menar Kirkens Nødhjelp.

– Att Israel i dag har förstört huvudvägen för alla de som flyr för sina liv från Libanon är en humanitär tragedi och på allvar början på ett skräckscenario som Gaza, säger Kirkens Nødhjelps chef för Libanon och Syrien, Benedicte Hafskjold, i ett mejl till NTB.

Vägen, som går till Masnaas gränsövergång, är en av de främsta utrymningsvägarna för människor som vill resa från Libanon till Syrien. Under de senaste tio dagarna har 300 000 människor, främst syrier, använt denna väg till Syrien.

Enligt transportminister Ali Hamieh förstördes vägen under en attack på fredagsmorgonen. Det rapporteras nu att flera personer har tagit sig över gränsen till fots.

Israel Defense Forces (IDF) informerar också om att de i natt slog en 3,5 kilometer lång tunnel som korsade mellan Libanon och Syrien, och som enligt IDF användes av Hizbollah för att smuggla iranska vapen, rapporterar Times of Israel.

IDF vill helt klart begränsa rörelsefriheten mellan Syrien och Libanon. Syriens president Bashar al-Assads regim är allierad med både Hizbollah och Israels ärkefiende Iran.