×

Debatt

Den brittiska premiärministern sa att det inte finns ”någon militär lösning” på krisen i Mellanöstern när han talade till parlamentet på årsdagen av attackerna den 7 oktober.

”För att uttrycka det tydligt kan regionen inte tolerera ytterligare ett år av detta”, sade Keir Starmer under sitt tal till parlamentet idag.

Starmer uppmanade också ”alla parter” att ”ta ett steg tillbaka och hitta modet att visa återhållsamhet”, enligt The Telegraph.

I praktiken innebär detta att han uppmanar Israel att inte slå tillbaka mot attacker från alla håll, vilket nu även inkluderar huvudfienden Iran.

Den israeliska regeringen har alltid gjort klart att den inte kommer att ge upp kampen förrän Hamas är krossat och all gisslan är tillbaka i Israel. Nu är den israeliska försvarsmakten också i Libanon och bekämpar Hizbollah, som inledde sina attacker mot Israel den 8 oktober förra året, dagen efter terrorattacken.

Det byggs också upp till en allvarlig konflikt mellan Iran och Israel, efter att Iran två gånger genomfört stora missilattacker mot sin huvudfiende.

Missiler fortsätter att avfyras även från Jemen och båttrafiken i Röda havet lamslås av Houthiterroristernas attacker mot civila fartyg.

”Vi står med alla de oskyldiga offren i Israel, Gaza, Västbanken, Libanon och på andra håll”, fortsatte Sir Keir.

Starmer verkar ignorera att kriget faktiskt startades av palestinska terrorister. Det måste göra honom populär hos EU, som han ständigt fjäskar för.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har uppmanat sina allierade att stödja konflikten med Iran, annars riskerar de att stärka ”ondskans axelmakter”.

Hamas firade ettårsdagen av terrorattacken genom att attackera centrala Israel med en spärreld av raketer för att störa firandet i Israel.

Robert Jenrick, konservativ parlamentsledamot och kandidat till partiledarposten, har frågat Keir Starmer om han skulle stödja ett upphävande av visum för Hizbollah-anhängare i Storbritannien. Jenrick sa:

”Vi måste rota ut dem som föraktar vårt land och våra värderingar. Vad kommer premiärministern att göra för att återkalla visumet för dem som beter sig på detta sätt i Storbritannien?”

Han uppmanade också regeringen att förbjuda Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC).

Sir Keir svarade:

”Vi är stolta över den demokratiska rätten att protestera i detta land, men att stödja en förbjuden terroristgrupp är oacceptabelt och vi måste vara mycket tydliga om det och ge polisen vårt fulla stöd för att vidta de åtgärder de behöver vidta, oavsett var de är i Storbritannien.”

Många anser att de brittiska myndigheterna inte följer upp vad Starmer säger här. Under många år har öppna islamistiska terroranhängare tillåtits vistas på brittisk mark, även när det konservativa partiet styrde landet i 14 år.

Starmer sade också att Israel måste tillåta mer bistånd till Gaza, som han tidigare i sitt uttalande beskrev som en ”levande mardröm”. Med andra ord kräver han att Israel ökar biståndet till dem som försöker uppnå sitt uttalade mål att utrota Israel.

”Israel måste agera nu så att vi kan tillhandahålla humanitärt bistånd inför vintern”

Labours premiärminister upprepade också den vanliga uppmaningen till en tvåstatslösning och en omedelbar vapenvila.