Nyheter

 

EU:s planerade ”avkarbonisering” kommer att öka unionens behov av livsmedels­import, och det kommer att öka CO2-utsläppen utanför EU mycket mer än de kommer att minska i unionen – det är slutsatsen från en inter­nationell forskar­grupp i en veten­skaplig artikel som publicerades den 20 september i Nature Sustainability.

EU:s gröna giv (EGD), som ofta kallas EU:s nya ”gröna giv”, syftar till att minska EU:s netto­utsläpp av växthus­gaser till noll senast 2050 och med 55 procent senast 2030. En av de planerade åtgärderna är att förändra mark­användningen på ett sätt som minskar den totala jordbruks­arealen och därmed också jordbruks­produktionen.

Men det innebär att EU, som inte är själv­försörjande på livsmedel, måste importera mer livsmedel från länder som måste producera mer när EU producerar mindre, och dessa länders produktion leder till högre CO2-utsläpp, enligt en grupp holländska, brittiska, amerikanska och kinesiska forskare som samordnas av professor Klaus Hubacek vid Gröningens universitet.

I sammanfattningen av artikeln skriver de:

”Vi konstaterar att EGD-målen för jord- och skogsbruk 2030 skulle kunna leda till en ökad efter­frågan på jordbruks­mark utanför EU med 23,9 miljoner hektar, vilket i sin tur skulle leda till en ökning av mark­användnings­relaterade CO2-utsläpp med 758,9 miljoner ton CO2-ekvivalenter.

Det motsvarar 244,8 procent mer CO2-utsläpp än den utsläpps­minskning som EU siktar på, konstaterar forskarna. EU:s gröna skifte innebär med andra ord att CO2-utsläppen ökar globalt.

”EU:s gröna giv kräver att den mat som importeras ska vara producerad på ett ”klimatvänligt” sätt, men detta krav kan lätt kringgås genom att exportländerna använder mark som uppfyller EU:s exportkrav och hugger ner skogar för att producera mat till sig själva”, kommenterar forskarna.

Forskargruppen konstaterar därmed också att de globala konsekvenserna av EGD också är negativa för världens biologiska mångfald, särskilt i Afrika och Sydamerika, som EU också vill bevara.