Nyheter

Omkring 500 ballistiska robotar hade vid 19.30-tiden avfyrats mot Israel från Iran, enligt The Jerusalem Post. Under tisdagskvällen ljuder flyglarm över hela Israel. Samtidigt har minst åtta personer dödats i en terrorattack i Jaffa.

Anonyma amerikanska och israeliska källor uppgav tidigare på tisdagen att Iran planerade en attack.

– USA har indikationer på att Iran förbereder en ballistisk missilattack mot Israel, sa en anonym tjänsteman i Vita huset till AFP på tisdagen.

– Irans ballistiska missilattack mot Israel kan bli lika stor eller större än attacken i april, om den äger rum. Den bedömningen är ganska baserad på indikationer, och det är svårt att säga med säkerhet, säger en källa till Reuters.

Under attacken i april, som Iran förvarnade om, avfyrades omkring 170 drönare och 120 raketer mot Israel. Uppskattningsvis 99 procent av dem sköts ner av USA och andra allierade innan de nådde Israels gräns. (NTB-Reuters)

Flygplatsen Ben Gurion har stoppat alla landningar och starter, och plan som befann sig i luften med destination Israel har omdirigerats. Även Jordanien och Irak har stängt sitt luftrum.

Det tar cirka tolv minuter för ballistiska raketer avfyrade i Iran att nå Israel, enligt Times of Israel. Kryssningsmissiler och drönare tar betydligt längre tid: Två timmar för kryssningsmissiler och hela nio timmar för drönare.

Filmer från Jerusalem:

 

 

 

Samtidigt rapporterade israeliska medier om en terrorattack i Jaffa i centrala Israel. Minst två terrorister, varav en beväpnad med ett automatgevär, ska ha utfört attacken som har dödat minst åtta personer och skadat sju, enligt ambulanstjänsten Magen David Adom (israeliska Röda Korset), skriver Times of Israel.

– Irans attack mot Israel innebär ett krig mellan Iran och Israel, säger Mellanösternexperten Dag Henrik Tuastad till NTB.

– Det här är ett svar på en attack som i praktiken kommer att förstås som ett krig i Israel. Det återstår att se deras svar, säger Tuastad.

En hög tjänsteman i Vita huset säger att en sådan attack skulle få ”allvarliga konsekvenser” för Teheran, medan USA skickar fler trupper till regionen. Iran ska ha informerat andra om attackens storlek och tidpunkt.

Det ser ut som att attacken är över för den här gången. IDF:s hemfrontskommando har skickat ut ett meddelande om att civila kan lämna skyddsrummen.

Israelerna fick order om att stanna i skyddsrummen för en timme sedan, när Iran började attackera landet med ballistiska missiler.

Israels nationella säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir har meddelat att han har mobiliserat ytterligare 13 000 soldater för att omedelbart utplaceras över hela staten Israel.

IDF:s talesperson Daniel Hagari har ännu en gång bekräftat IDF:s höga beredskap och att Israel är redo att svara på alla attacker från Iran:

”Efter utvecklingen i Iran är vi i [ett tillstånd av] hög beredskap. IDF är beredd och redo både på den offensiva och defensiva fronten. Det kommer att få konsekvenser om Iran attackerar Israel. Våra amerikanska partners i CENTCOM är redo bredvid oss. Vi kommer att kunna hantera [alla attacker].”

Det israeliska luftrummet öppnades upp sent under tisdagskvällen.

Antalet avfyrade robotar har justerats ned, från 500 till 180.

Texten uppdateras.