×

Kommentarer

Iran har i årtionden organiserat ett utdraget krig mot Israel, i form av en militär kittel som ständigt bubblar men aldrig kokar eller kokar över. Detta lågintensiva krig har förts genom Irans terroristmilis Hizbollah, Hamas och liknande stormtrupper stationerade i Irak, Syrien och Jemen. Syftet med den aktionen är att sätta en konstant, militär press av terrorism på Israel, som i förlängningen inte kan leva med att vara en högteknologisk, demokratisk rättsstat i ständig beredskap mot terrordåd och ständigt flygande raketer riktade mot civilsamhället.

Iran vågar inte ta en direkt fullskalig militär konfrontation med Israels formidabla krigsmaskin och underrättelseapparat, utan arbetar för att nå sitt mål om Israels förintelse genom ett ständigt tryck av terror från den utplacerade milisen som omger Israels gränser. Ayatollorna i Teheran kommer inte offentligt att erkänna att Hamas och Hizbollah faktiskt är en operativ del av Irans militär, som kontrollerar, tränar och finansierar terroristgrupperna. Efter massakern på mer än 1 000 judiska israeler den 7 oktober 2023 hävdade regimen i Teheran att den inte visste något om det, även om den uttryckte förståelse för handlingen, som bottnade i ”Israels långvariga brutala förtryck av det palestinska folket ”.

Israels militära kampanj efter massakern den 7 oktober ledde till en rad nederlag och förnedringar för den iranska regeringen. Nederlaget för Hamas, som snart skulle bli utraderade, personsökarna som exploderade i byxorna på Hizbollahs rabiata hantlangare, likvideringarna av nästan hela Hizbollahs högsta ledning och slutligen mordet på Hassan Nasrallah, Ayatollah Khomeinis bäste vän och vapenbroder.

Efter denna bittra förnedring avfyrade Iran 200 raketer mot Israel och erkände därmed sitt broderskap med Hizbollah. Även denna vedergällning misslyckades, eftersom alla raketer sköts ner, och det enda offret var en fattig palestinier som inte lyckades sätta sig i skydd i tid. Israel har avslöjat regimen i Teheran som ett gäng förvirrade, inkompetenta och rädda helvetespredikanter som flydde huvudstaden efter Nasrallahs död av rädsla för att bli träffade av Israels långa arm.

Men förnedringen var inte över. Det värsta skulle komma. Det kom i form av Netanyahus direkta tilltal till det iranska folket, där den israeliska regeringschefen helt ignorerade Irans regering som om den inte längre fanns, och istället talade direkt till iranierna. Netanyahu förkunnade att slutet för prästadömet var nära, och att avskedet till folkets plågoande under 40 år skulle komma snabbare än väntat. Den israeliska premiärministern förutspådde att Iran snart skulle uppleva framväxten av sekulär demokrati, och att de två forntida civilisationerna i Mellanöstern, perserna och judarna, därefter skulle leva tillsammans i fred och samarbete.

Netanyahu höll inte detta landmärke till tal direkt till det iranska folket utan att ha något att vinna. Israel har agenter över hela Iran och vet vad som händer i regeringen, militären och folket. Nu när bara militären håller kvar ayatollorna vid makten, funderar generalerna på hur de ska positionera sig och bli en del av det framtida iranska civila samhället om koran-diktaturen avskaffas.

Israel är alltså på väg att bli av med sin dödsfiende, som har svurit att utplåna den judiska staten. Ingen kan säga exakt när det kommer att ske, men processen mot ett maktskifte i Iran är igång. Samtidigt är Israel under intensiv press att lägga ner sina vapen och ingå ett fredsavtal med sina fiender. USA vill ha vapenvila, vilket länge har varit ett krav från det antijudiska FN och det israelskeptiska EU. Fredsrörelsen stöds okritiskt av ett stort antal frivilligorganisationer, studentrörelser och nymarxister över hela världen.

Men det är som om ingen har tänkt på vad en sådan vapenvila skulle leda till. Varje fredsuppgörelse bygger på en kompromiss mellan de stridande parterna. I det här fallet skulle Israel, för att få hem gisslan, behöva acceptera att Hamas överlever i någon form, och att Hizbollah är kvar i Libanon. Det är precis vad Iran vill. Då kan prästerskapet omorganisera både Hamas och Hizbollah så att det ständigt sjudande kriget kan fortsätta Snart kommer raketerna återigen att regna ner över israeliska städer, och det kommer att bli fler attacker och massakrer i 7:e oktober-stil.

Den israeliska regeringen vet att en ljummen kompromiss, som det internationella samfundet så desperat vill ha, kommer att innebära slutet för den judiska nationen, den enda demokratiska rättsstaten i Mellanöstern. Israel kan bara säkra sin existens och frihet genom sin egen styrka. Därför kommer vi att se Israel kämpa till det bittra slutet tills världen är fri från Hamas, Hizbollah och koran-diktaturen i Teheran. Detta är nyckeln till fred i hela regionen, till glädje för kommande generationer, även i Norden.

Istället för vår eviga kompromissförgiftade säkerhetspolitik borde Israel ha vårt fulla stöd i sin ödesdigra kamp för överlevnad, frihet och demokrati.