×

Nyheter

Rapporteringscentret ”REspect”, som de tyska myndigheterna har utsett i enlighet med EU:s nya digitala lagstiftning (DSA) som ”betrodd flaggare” för oacceptabelt innehåll på nätet, leds av en egyptisk född islamisk forskare med bakgrund från al-Azhar Universitetet i Kairo – en välkänd härd för islamister.

Det avslöjar NIUS, en tysk nättidning där förre Bild-redaktören Julian Reichelt är en av ledargestalterna.

En effekt av EU:s digitala lagstiftning som kallas Digital Services Act (DSA) är att medlemsländerna utser så kallade ”trusted flaggers”, som rapporterar när de upptäcker olagligt innehåll, inklusive ”hate speech”. Deras meddelanden leder ofta till att innehållet i fråga tas bort från de aktuella plattformarna – vare sig det är Facebook, Instagram, X eller andra.

I Tyskland har den federala myndigheten Bundesnetzagentur (BNetzA) utsett ”REspect” som den första organisationen i sitt slag och den får statligt stöd för sin verksamhet.

Centerns ledare är Ahmed Gaafar, som alltså studerade vid al-Azhar och har framträtt tillsammans med islamister, inklusive en känd antisemitisk Hamas-anhängare, den X.

Enligt NIUS utredningar har rapporteringscentret kopplingar till bland annat DITIB, en mäktig turkisk islamisk federation i Tyskland, och den islamistiska Millî Görüş-rörelsen.

Gaafar gjorde sina konton på Facebook och X otillgängliga så fort NIUS kontaktade honom med frågor.

Lämna ett svar