Nyheter

Israel Defense Forces (IDF) har inlett vad de kallar en riktad markinvasion i Libanon för att undvika vad man liknar vid ”ett nytt 7 oktober”. Strax efter klockan 01.00 natten till tisdagen meddelades att israeliska markstyrkor, med understöd av flygvapen och artilleri, har inlett begränsade och riktade attacker mot Hizbollahs mål i södra Libanon.

Dessa är enligt IDF ”riktade markattacker” som är ”begränsade och lokala” i byar nära den israeliska gränsen.

– IDF genomför begränsade och riktade räder längs Israels norra gräns mot hotet som Hizbollah utgör mot civila i norra Israel, sade IDF:s talesperson Daniel Hagari till The Jerusalem Post.

Räderna kommer, enligt Hagari, att rikta sig mot Hizbollahs fästen som hotar israeliska samhällen. Han tillade att terrorgruppen har förvandlat de libanesiska byarna längs gränsen till ”militära baser” för att kunna genomföra för en invasion mot norra Israel liknande terrorattackerna den 7 oktober i en plan som kallas ”erövra Galileen”.

– Om staten Libanon och världen inte kan trycka bort Hizbollah från våra gränser har vi inget annat val än att göra det själva, noterade han och tillade att kriget var med Hizbollah och inte med folket i Libanon.

Enligt den israeliska armén har flera områden i norra Israel har spärrats av och förklarats ”stängda militära zoner”. Det gäller staden Metula och kibbutzen Misgav Am och Kfar Giladi.

Attackerna inleddes efter det att IDF uppmanat civila i området att hålla sig borta från platser med anknytning till Hizbollah. IDF:s arabisktalande talesperson Avichay Adraee har även i inlägg på X/Twitter postat varningar till invånare i södra Libanon där de uppmanas att inte flytta fordon till området söder om Litanifloden.

Stora israeliska artilleriattacker rapporteras längs gränsen.