×

Nyheter

Israel Defence Forces sa på måndagen att de har skickat fler trupper till Libanon för att delta i invasionen som inleddes förra veckan för att bekämpa Hizbollah.

Israel har grävt ner sig djupare på en annan front samtidigt som man fortsätter sina flygattacker mot Hamas i Gaza, rapporterar New York Times.

Det uppenbara målet med invasionen är först och främst att förstöra Hizbollahs tunnlar och vapenlager. Men samtidigt vill Israels försvarsmakt pressa Hizbollah att följa FN:s säkerhetsråds resolution 1701, som krävde att alla Hizbollahstyrkor skulle dra sig tillbaka norr om Litanifloden.

Detta skulle skapa en buffertzon mellan den iranskstödda terrorgruppen och Israels gränser. Men Hizbollah har aldrig respekterat 2006 års avtal.

Under dagens högtidlighållande av ettårsdagen av terrorattacken den 7 oktober attackerade Hamas Israel med raketer från staden Khan Younis i Gaza.

Israel har också genomfört luftangrepp mot Houthi-milisen i Jemen de senaste dagarna och premiärminister Benjamin Netanyahu har lovat att hämnas Irans missil- och drönarattacker mot hans land i tisdags.

Både Hamas och Hizbollah är proxyterrorister för ayatollorna i Teheran.

IDF säger att Hamas militära kapacitet i Gaza i stort sett har utplånats, men Hamas kan fortfarande avfyra drönare och raketer.

Över 700 IDF-soldater och 67 israeliska poliser har förlorat sina liv sedan den 7 oktober 2023.