×

Nyheter

Italien har antagit en lag som kriminaliserar surrogatmödraskap utomlands. I praktiken innebär det att det är i stort sett omöjligt för italienska homosexuella män att skaffa barn. De som reser utomlands för att skaffa barn genom surrogatmödraskap eller IVF riskerar fängelsestraff och böter på upp till en miljon euro.

Påverkar bögar och lesbiska

Förbudet mot att skaffa barn genom surrogatmödraskap utvidgas till att även omfatta dem som söker sig till länder där det är lagligt. De som bryter mot lagen riskerar upp till två års fängelse och böter på upp till en miljon euro.

Lagen anses av kritiker vara riktad mot homosexuella par – som i Italien inte får adoptera eller använda in vitro-fertilisering (IVF), det vill säga assisterad befruktning utanför moderns kropp.

Universellt brott

Surrogatmödraskap är när en kvinna bär ett barn åt ett annat par eller en annan individ, vanligtvis på grund av fertilitetsproblem eller för att paret är män i ett samkönat förhållande.

Lagen antogs med 84 mot 58 röster i Italiens senat på onsdagen: Den som använder sig av surrogatmödraskap utomlands, oavsett om det är lagligt i det aktuella landet, kommer att straffas vid återkomsten till Italien.

Tidigare omfattade principen om universell brottslighet endast krigsbrott och barnpornografi.

Barn ska ha en mamma och en pappa

Giorgia Meloni beskriver sig själv som en kristen mamma och anser att barn bara ska uppfostras av en man och en kvinna.

Hon har tidigare uttalat sig mot surrogatmödraskap som involverar HBT-par. År 2022 sa hon i ett tal ”ja till den naturliga familjen, nej till HBT-lobbyn”.

Italien är inte ensamt

Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland förbjuder alla former av surrogatmödraskap. I Storbritannien är det olagligt att betala för surrogatmödraskap utöver surrogatmoderns rimliga utgifter. Grekland ger inte surrogatmodern några juridiska rättigheter över barnet – men utesluter homosexuella par och ensamstående män.

USA och Kanada tillåter surrogatmödraskap för samkönade par och erkänner dem som juridiska föräldrar från födseln.

Lämna ett svar