×

Nyheter

I en debattartikel i dagens Aftonbladet går 211 personer med judiska kopplingar till starkt angrepp mot SVT:s beslut att låta Stina Wollter leda programserien ”Naken med Stina Wollter”. Detta trots att hon uttryckt starka antisemitiska åsikter i samband med massakrerna 7 oktober 2023.

Under ett inslag i fredagens Aktuellt försvarade SVT:s programdirektör Eva Beckman rekryteringen av Wollter, som hon menade ”bett om ursäkt”. Stina Wollter har dock fortsatt att sprida antisemitiskt tankegods i sociala medier.

”Stina Wollter är en person som i samband med och efter den sjunde oktober förra året spridit antisemitiska konspirationsteorier och Israelhat. På Instagram har hon bland annat spridit att det finns en sionistisk plan på att utrota alla palestinier och att sionister har ett fotfäste i varje stort amerikanskt bolag och politiskt säte. Hon har skrivit att ”Israel systematiskt tagit organ och hud från dödade palestinier” och att ”de ljugit om våldtäkt” i samband med den 7 oktober.

Stina Wollter har gjort ett försök till ursäkt, och förklarat att det antisemitiska innehållet kommit med då hon varit så upprörd över situationen i Gaza. Efter ursäkten har hon fortsatt sprida antisemitiskt innehåll”, skriver debattörerna.

Beckman var dock tydlig med att det inom SVT även finns plats för personer som ”uttryckt kontroversiella åsikter” och att Wollter engagerats i sin roll som konstnär.

Läs mer: Programchefens löfte: Nu släpper vi in personer med kontroversiella åsikter

Kritikstormen mot Wollter och SVT:s beslut har dock inte lugnat sig, och drygt tvåhundra personer som beskriver sig själva som ”en blandad skara personer med judisk anknytning eller ett särskilt intresse för ett fortsatt judiskt liv i Sverige” påpekar i debattartikeln att många av dem är rädda för att öppet visa sin judiskhet och oroar sig för framtiden i Sverige.

Debattörerna hävdar att hat mot judar nu ofta döljs bakom ”rätt att kritisera staten Israel”, men påpekar att även landet Israel har rätt till självbestämmande och rätt att försvara sig. Man understryker att antisemitismen idag kommer från flera olika håll, att ”gamla antisemitiska myter kläs i ny skrud” samtidigt som nya konspirationsteorier föds.

I ett sammanhang där den öppna antisemitismen har ökat dramatiskt i Sverige, menar de att det är obegripligt och omdömeslöst av SVT att försvara Wollter, något som de också menar blir ett försvar för antisemitism: 

”Antisemitismen är en farsot som förenar högerextrema, vänsterextrema och islamister. Den muterar och utvecklas med tiden. Sedan staten Israels tillkomst har ordet jude bytts ut mot sionist eller Israel för att göra antisemitismen mer attraktiv.

Vi ser gamla antisemitiska myter som kläs i ny skrud och vi ser nya konspirationsteorier ta form och spridas.

Därför utgör det oproportionerliga hatet mot Israel, som Stina Wollter sprider, en källa till oro, rädsla och utsatthet.

Konspirationsteorier om Israel kopplas ofta till gamla judiska nidbilder och det är en klen tröst att höra saker som ”jag hatar inte judar eller judendom utan bara sionister” eller ”jag har inget emot judar, bara Israel”. Effekten är ändå hat mot judar.”

Debattartikeln avslutas med ett starkt påpekande gällande det ansvar som vilar på public service:

”Public service är en av grundpelarna i det svenska samhället och om modernt judehat blir rumsrent där är det ett tecken på att vårt samhälle är på väg till en riktigt mörk plats.”

Lämna ett svar