×

Nyheter

Minnesstunderna över lärarna Samuel Paty och Dominique Bernard, som båda dödades av islamister, stördes i många franska skolor på måndagen. Det ropades ”Allahu akbar!” under en tyst minut på tre platser i bara ett av Frankrikes hundra distrikt.

Störningar i minnet av Samuel Paty har inträffat varje år sedan han dödades utanför Paris den 16 oktober 2020 eftersom han hade visat satirtidningen Charlie Hebdos Muhammed-karikatyrer i klassen. Utanför skolan knivhöggs Paty först och halshöggs sedan av tjetjenen Abdullakh Anzorov, som varit i kontakt med Islamiska staten (IS).

Förra året blev dock händelsen en dubbel högtidlighet. Den 13 oktober 2023, som Hamas-ledaren Khaled Mashal hade utropat till en ”global jihad-dag”, knivhöggs Dominique Bernard till döds utanför skolan där han arbetade i Arras i norra Frankrike av Ingush Mohammed Mogushkov, en islamist känd av säkerhetsmyndigheterna. som hade svurit trohet till IS.

År 2023 registrerade Frankrikes utbildningsministerium så många som 230 störningar av dessa minnesstunder i skolor runt om i landet, skriver Le Monde. I år har hittills 78 incidenter registrerats, men rapporteringen är inte vid vägs ände, uppger den franska tidningen.

”När det gäller de identifierade oroligheterna och protesterna vidtas disciplinära åtgärder i 100 % av fallen” och ”det kommer att hänskjutas till åklagaren i de allvarligaste fallen”, enligt departementet.

Förra året utdömdes 605 sanktioner, inklusive 85 permanenta avstängningar från skolan, av disciplinnämnden efter händelserna som ägde rum under hyllningen till de två lärarna. Totalt utfärdades 454 avstängningar, inklusive 85 permanenta avstängningar från skolan, 322 tillfälliga avstängningar och 47 villkorliga avstängningar.

Både morden, deras glorifiering och störningen av minneshögtiden har hamnat i det franska rättssystemet. Efter mordet på Samuel Paty dömdes flera elever för medverkan. Bland dem som har stört minneshögtiden har flera åtalats för att rättfärdiga terrorism. Ändå kvarstår fenomenet.

Franska medier går sällan in i detalj om vad oroligheterna består av Ett undantag är Le Journal du Dimanche, som kan konstatera att minneshögtiden på tre platser bara i Indre-et-Loire – ett av de hundra departementen (distrikten) Frankrike är uppdelat i – avbröts av elever som skrek ”Allahu akbar!”. På en annan skola i samma stadsdel hade en pappa begärt dispens från minnesstunden för sin dotter.

Lämna ett svar