Nyheter

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu höll under lördagskvällen ett tal där han gav ett mycket tydligt budskap till omvärlden:

– Vi har en skyldighet att besvara Iran – och det kommer vi att göra, sa Netanyahu i ett inspelat meddelande som sändes i israelisk media.

Sedan den massiva attacken i tisdags, när Iran skickade 180 ballistiska robotar mot Israel, har omvärlden väntat för att se om Israel kommer att besvara attacken, och i så fall hur.

I april i år attackerades Israel med över 300 robotar och drönare som hade avfyrats från Iran, Jemen, Libanon och Irak. Efter den attacken svarade Israel med ett begränsat anfall mot Iran. Men under kvällens tal antydde Netanyahu att svaret från Israel kan bli betydligt kraftigare denna gång.

– Iran har redan attackerat två gånger, och vi har oskadliggjort hundratals missiler under historiens största ballistiska missilattack. Inget land i världen skulle ha accepterat en sådan attack, och det kommer inte Israel heller att göra. Vi kommer att svara på dessa attacker, sa Netanyahu.

 

Tidigare under lördagen höll IDF:s talesperson, konteramiral Daniel Hagari, en presskonferens för att uppdatera pressen om IDF:s ageranden under det judiska nyåret Rosh hashana som har firats 2 till 4 oktober och den efterföljande sabbaten. Hagari betonade att Israels svar kommer att bli ”allvarligt och betydelsefullt”.

– IDF kommer att svara Iran på den tid och på det sätt som den finner lämpligt, och riktlinjerna för den allmänna säkerheten kommer att uppdateras när det händer, sa Hagari till den samlade pressen, rapporterar The Jerusalem Post.

Enligt Times of Israel existerar det en oenighet inom Israels politiska och militära ledning gällande hur hårt man ska slå tillbaka, och vilka mål som ska attackeras. USA har meddelat att man inte vill att Israel attackerar Irans kärnkraftsprogram eller oljeindustri, eftersom sådana attacker skulle kunna destabilisera den globala ekonomin. Om Israel går emot dessa direktiv, riskerar man att mista det militära och politiska stödet från USA. Frankrikes president Emanuel Macron har redan signalerat att han förespråkar ett stopp för vapenleveranser till Israel.

Under lördagen kom även uppgifter i sociala medier om att den iranska flottan ska ha lämnat sina hamnar.