×

Nyheter

Bussföraren Einar Kristoffer Berg i Tromsö har fått nog och säger offentligt ifrån mot muslimska kollegor som kräver att icke-muslimer lämnar fikarummet för att ta fram en bönematta och be.

I ett inlägg är Einar Kristoffer Berg från Kvaløysletta upprörd över situationen. De har ju trots allt ett fikarum där de gör sig en kopp kaffe mellan sina långa resor i Nordnorge.

Men så enkelt är det inte. Han betonar visserligen att han trivs med sitt jobb och att de gör allt de kan för att hjälpa andra kollegor som har språkproblem, och han tycker inte att det han kallar en ”internationell miljö” är något större problem.

På ett område har det dock blivit ett problem, skriver han i ett inlägg i Nordnorsk debatt.

Vi har inrättat pausrum på ändhållplatser som Eidkjosen, Solligården och Skattøra. Där har alla förare tillgång till en toalett och möjlighet att ta en kopp kaffe mellan några av resorna. Och naturligtvis används dessa rastrum ofta från tidig morgon till sen kväll.

Men på senare tid har dessa pausrum också använts som bönerum för några av våra muslimska chaufförer. Det här är något som vi som inte är muslimer reagerar starkt på. Vi reagerar på att de som har kommit hit till oss, naturligtvis av olika anledningar, ska be oss som inte är muslimer att flytta oss från våra vardagsrum så att de inte blir störda under bönen! Och vi tycker att det är väldigt obehagligt att när vi sitter där med vår kaffekopp, så kommer en muslimsk kollega och ber sin bön.

Berg påpekar att det naturligtvis råder religionsfrihet i Norge, men det betyder inte att ”vi kristna”, som han skriver, kan utöva vår tro varhelst det passar oss.

Vi har våra kyrkor och bönecenter/samhällscenter. Muslimer har sina moskéer, eller hur? De av oss som känner behov av att göra det kan förmodligen hitta ett ledigt kyrkorum dygnet runt. Men de som har en muslimsk tro ska utöva sin tro där det passar dem. Det här är inte tillfredsställande!

Men så fort Berg tar upp frågan får han rasismkortet kastat efter sig.

Om man vill lösa en konflikt måste man prata med varandra. Men om man tar upp det faktum att vi från den kristna delen av världen inte vill att våra vardagsrum runt om i staden ska användas som bönerum, då kastas rasismkortet omedelbart!

Självklart är vi inte rasister, inte på något sätt! Vi vill lösa en fråga som börjar bli svår och obekväm för oss. Just för att vi upplever att några av er muslimska kollegor inte respekterar förbudet mot att använda pausrummen eller vår matsal på Gimle som bönerum. Självklart ska ni få be era böner, helst dygnet runt för vår skull. Men snälla, utöva inte din tro på vår gemensamma arbetsplats.

Är du trött på medier som inte berättar allt för dig? Stöd fria och oberoende Dokument.

Lämna ett svar