×

Nyheter

Northvolt Ett Expansion AB, som ansvarat för många av byggena på Northvolts fabrik i Skellefteå, begärdes på tisdagen i konkurs vid Stockholms Tingsrätt. Det är det första av Northvolts många bolag som begärs i konkurs och enligt konkursförvaltaren Jonas Premform kan de totala skulderna ligga på mellan 2 och 3 miljarder kronor.

Merparten av skulderna är till underleverantörer, vilket gör att Northvolts konkurs får stora konsekvenser för bolag i hela Skellefteå. Publikationen Carup menar att konkursen kan utlösa det man beskriver som ”ett blodbad hos norrländska byggbolag”.

– Jag har fått uppfattningen att det finns externa skulder i storleksordningen 1,5-2,0 miljarder till externa, säger konkursförvaltaren Jonas Premfors till Dagens Industri.

Enbart Skellefteåföretaget Markbyggarna har miljonkrav på Northvolt Ett Expansion AB och  Luleåbolaget Titan Konstruktion uppges ha fordringar på cirka 150 miljoner kronor. Titan Konstruktion har varit huvudleverantör vid bygget av Northvolts bygge av batterifabrik nummer 4, och eftersom Northvolt inte längre kan betala fakturorna hotas nu även Titan Konstruktion av konkurs.

– Arbetet är suspenderat, vilket innebär att Northvolt har en månad på sig att göra rätt för sig. Annars har vi rätt att bryta kontraktet, säger bolagets vd och delägare Henrik Mattsson, som till NSD uppger att batteriföretaget inte betalat fakturor för juli, augusti och september.

– Vi väntar på en lösning från Northvolt så att de kan betala för utförda arbeten. Vi kan bara hoppas, för vi kommer inte klara oss annars. Det är så stora pengar det handlar om.

Titan Konstruktion och dotterbolaget Titan infrastructure beviljades den 25 september rekonstruktion av Luleå tingsrätt. Titan bedöms i sin tur ha fordringar på sig från underleverantörer kopplat till Northvoltbygget på cirka 100 miljoner kronor. Även dessa bolag riskerar nu att dras med av Northvolts konkurs.