Nyheter

Italiens vice premiärminister Matteo Salvini har föreslagit en lagändring som skulle kunna innebära att klimatdemonstranter fängslas för att ha blockerat vägar. Naturligtvis har Salvini kritiserats för sitt förslag.

Demonstranter riskerar fängelsetid om de blockerar vägar under klimatprotester i Italien enligt den föreslagna säkerhetslagen för premiärminister Gioriga Melonis regering. Lagen skulle förbjuda fler protester, inklusive fredliga demonstrationer (NTB-Ritzau)

Underhuset har redan godkänt lagförslaget, som har skickats till överhuset för godkännande.

Lagen är särskilt inriktad på demonstrationer som kan störa två stora planerade infrastrukturprojekt i landet. Det ena är höghastighetståget mellan Turin i norra Italien och Lyon i södra Frankrike, medan det andra är byggandet av en bro över Messinasundet från Sicilien till södra Italien.

Vice premiärminister Salvini är också transportminister och en stor anhängare av dessa projekt. Han är en uttalad anhängare av bensinbilar och tar starkt avstånd från vad han beskriver som ”klimatterror”.

Om den nya lagen slutligen antas kan blockering av en väg utanför den tillåtna rutten för en demonstration leda till upp till två års fängelse. För närvarande är straffet böter på mellan 1.000 och 4.000 euro, vilket motsvarar ett belopp på cirka 11.700 till 47.000 norska kronor.

Lagförslaget har mött motstånd och kritiker hävdar att regeringen attackerar kritiska röster. Men Salvini avvisar påståenden om att Italien håller på att bli en polisstat. ”Det kommer fortfarande att vara tillåtet att demonstrera, bara inte på platser där man skadar andra.