×

Nyheter

New York City behöver 14.000 hotellrum för migranter fram till 2025. Kostnaden förväntas överstiga 2.300 miljoner dollar. För närvarande är 150 hotell i bruk. Under tre år förväntas migranterna kosta staden 5.760 miljoner dollar.

Delar berikningen med demokrater

Mer än 200.000 migranter har anlänt till New York sedan 2022, många av dem bussade av republikanska guvernörer i söder som vill dela glädjen över olaglig inresa med demokratiska guvernörer i norr.

Hittills har New York City använt 150 hotell för att hysa illegala migranter. Staden har ingått avtal med New York City Hotel Association om att tillhandahålla skydd för i genomsnitt 352 USD per natt per familj, enligt New York Post.

Ikoniska hotell i en ny roll

Flera av stadens mest ikoniska hotell inhyser nu migranter, 22 av dem i Midtown Manhattan. Det fyrstjärniga Row NYC Hotel vid Times Square och Roosevelt nära Grand Central är några av dem.

Som ett resultat av detta har det genomsnittliga priset per natt som betalas av turister stigit över 300 USD för första gången.

Tak över huvudet är långt ifrån den enda budgetposten. Det handlar också om mat, kläder, skolgång och sjukvård.

Materialutmattning

Hotellägare varnar för att de har ett jobb att göra innan de rum som för närvarande hyser migranter kan användas för de miljontals turister som kommer att hålla ekonomin flytande:

– De måste renoveras. Det är goda nyheter för byggbranschen, men inte så goda nyheter för hotellägare, filosoferar chefen för Hotel Association of New York City, Vijay Dandapani.

Medan polis och brandkårer skär ner

Migrantkrisen har lett till nedskärningar inom de tjänster som stadens invånare har vant sig vid. Bland de neddragningar som gjorts finns polis- och brandkåren.

– New York-bornas medkänsla må vara obegränsad, men det är inte våra resurser, säger Eric Adams, borgmästare i New York.

Om det är någon tröst är New York Citys utgifter bara en liten del av vad delstaten New York har att bära. Enligt nyhetsbyrån AFP kommer Joe Bidens gränskris att kosta staten upp till 12 miljarder USD under tre år.

Lämna ett svar