×

Nyheter

I Europaparlamentets debatt om det ungerska ordförandeskapets program förekom starka anklagelser om att Ungern släpper in ryska arbetare.

Vänsterorienterade EU-politiker attackerade Ungern med välkända anklagelser. Ursula von der Leyen deltog som en del av attackerna, skriver Magyar Nemzet. Europeiska kommissionens ordförande sa:

– Hur är det möjligt att den ungerska regeringen bjuder in ryska medborgare och släpper in dem i EU utan säkerhetskontroller? Detta gör det nya ungerska viseringssystemet till en säkerhetsrisk, inte bara för Ungern utan för alla medlemsländer.

Viktor Orbán gav ett snabbt svar på anklagelserna. Han laddade också upp en kort video om detta på sin sociala mediesida.</p

– Kommitténs ordförande nämnde hur många ryssar som arbetar i Ungern. Det är ett fall av hyckleri. I Ungern utfärdade vi tre tusen tillstånd förra året, totalt arbetar sju tusen människor. Ursula von der Leyen är en tysk kvinna. Hur är det i Tyskland? Trehundratusen jobb i Tyskland.

– Trehundratusen ryssar, och du anklagar mig?

Orbán påpekade också att det finns 100 000 ryssar som arbetar i Spanien och 60 000 i Frankrike.

– Och du kritiserar Ungern, med vårt antal på sju tusen. Är det rättvist?

Statistikern Dániel Deák gjorde en snabb analys på Facebook efter EP-debatten.

«Inför dagens debatt i Europaparlamentet var hela den vänsterliberala sidan väl förberedd, i hopp om att förödmjuka Viktor Orbán, som lugnt reser hem. Klára Dobrev och Péter Magyar gjorde gemensam sak med sina utländska kollegor och rasade mot Ungern även i EU-parlamentet.»

Klára Dobrev är ledamot av Europaparlamentet och representerar det socialistiska partiet Demokratikus Koalíció (Demokratiska koalitionen). Péter Magyar är partiledare för Tisza, som utmanade Orbáns Fidesz-parti i vårens val till EU-parlamentet. Magyar är också ledamot av Europaparlamentet.

Enligt Deák fungerade inte Orbáns motståndares plan eftersom han stod på sig och kom ut starkare ur debatten.

Det meddelades idag att Ungern har tecknat ett avtal med det ryska företaget Gazprom om leverans av gas.

Ungern och Gazprom kommer att underteckna ett gasavtal senare på torsdagen, enligt utrikesminister Peter Szijjarto.

Avtalet kommer att göra det möjligt för Turkstream-gasledningen att utnyttjas fullt ut (NTB-Reuters)

Ungern har en pragmatisk relation till Ryssland, även om Orbán också har varit kritisk till invasionen av Ukraina. Men regeringen i Budapest är också mycket kritisk till olika EU-sanktioner som riktar sig mot rysk olje- och gasexport.

Detta tas inte väl emot i Bryssel.