×

Nyheter

Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind döms till en månads fängelse av Stockholms tingsrätt för förtal och grovt förtal av den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg i ett tvistemål. Detta för nyhetsartiklar om andra rättsprocesser som Åberg varit inblandad i.

Åtalet omfattade inledningsvis 13 punkter, men tio av dessa ansågs inte vara ärekränkande. En jury menade dock att tre åtalspunkter utgjorde förtal, vilket även tingsrätten instämmer i.

Konkret handlar det om en artikel där Tomas Åberg stämt en äldre, rullstolsbunden sjukpensionär för förtal och två artiklar där Åberg stämt den oberoende journalisten Joakim Lamotte för förtal. Samnytt har i artiklarna återgett/citerat ett urval av de uppgifter som låg till grund för stämningarna, men inte formulerat egna bedömningar om Åbergs skuld.


Skärmdump från Samnytt.

Mats Dagerlind har nekat till brott och uppgett att de publicerade uppgifterna inte är ärekränkande. Han menar att artiklarna oavsett var motiverade inom ramen för den vanliga journalistiken och att Tomas Åberg är att betrakta som en offentlig person som måste tåla granskning.

– Viktigt att poängtera är att, i motsats till vad gammelmedia rapporterar i fallet, har Samnytt inte pekat ut Åberg som klandervärd, utan det är omdömen som andra gjort, som vi rapporterat om i en nyhetsbevakande kontext utan egna värderingar, säger Dagerlind.

– Det ska också noteras att detta fall omfattas av en annan lagstiftning än det som Lamotte dömdes för, i och med att vi är ett grundlagsskyddat medium där Yttrandefrihetsgrundlagen samt Tryckfrihetsförordningen går in. Det är något vi anser att tingsrätten inte har tagit tillräcklig hänsyn till, fortsätter Dagerlind.

Mats Dagerlind ska även betala en ersättning till Tomas Åberg på 20 000 svenska kronor. Åberg hade begärt 50 000 kronor, men när han förlorade majoriteten av åtalspunkterna sänktes beloppet. Av samma skäl ska Åberg även stå för sina egna rättegångskostnader.

– Det är en bisarr dom, som om den står sig kan innebära långtgående inskränkningar i tryckfriheten inte bara för oss utan alla medier som ägnar sig åt kriminaljournalistik. Vi kommer med största sannolikhet att överklaga domen. Den visar att förtalslagstiftningen måste ändras, skriver Mats Dagerlind på Samnytt.

Lämna ett svar