Kommentarer

– Hade hon bott i en annan stat, kunde hon ha varit i livet nu, skriver TV2 efter debatten mellan Tim Walz och JD Vance.

Citatet är från Tim Walz som berättade historien om Amber Nicole Thurman när de två kandidaterna diskuterade abortlagar. Han sa att Amber skulle ha varit vid liv om hon hade bott i Minnesota. TV2 skriver:

– Abortförbudet kostade 28-åriga Thurman livet

– I Georgia riskerar läkare att fängslas om de hjälper kvinnor som behöver en abort och historien om 28-åriga Amber Thurman belyser riskerna.

– Småbarnsmamman från Georgia blev gravid med tvillingar. Utan möjlighet till abort på en klinik skaffade hon abortpiller. Men hon drabbades av allvarliga komplikationer och vävnaden i hennes mage drevs inte ut.

– Hon hamnade på sjukhus med sepsis. Hennes organ började svikta och så småningom dog hon. Enligt ProPublica var läkarna övertygade om att en operation skulle rädda Thurmans liv, men på grund av rädslan för straff gjordes det inte förrän det var för sent.

Problemet med den sorgliga historien från vänsterorienterade ProPublica är att den bygger på en lögn om abortlagen i Georgia som läkare och experter har kritiserat som skrämselpropaganda.

Denna lögn har använts av medlemmar av det Demokratiska partiet, inklusive vicepresident Kamala Harris, som bevis för behovet av att utöka tillgången till abort efter 2022 års utslag i Högsta domstolen i målet Dobbs mot Jackson.

Liberala medier driver historien som sanning utan forskning eller faktagranskning, även i Norge.

Undantagen i Georgias abortlag

Abort i Georgia är lagligt tills fostrets hjärtslag kan upptäckas.

Georgiens ”hjärtslagslag” säger att ingen abort ska utföras om det ofödda barnet har ett detekterbart mänskligt hjärtslag, förutom vid en medicinsk nödsituation, eller vid kromosomavvikelser eller tecken på annan allvarlig medfödd sjukdom.

Här är den skrivna lagen som även ger undantag för våldtäkt eller incest.

RealClear Health sammanfattar vad som hände med Amber, baserat på allmänt tillgängliga fakta.

Amber Thurmans symtom – ömhet i livmodern, lågt blodtryck, förhöjt antal vita blodkroppar – tyder tydligt på sepsis. Hon behövde och borde ha fått en D&C (utvidgning och curettage) för att ta bort den infekterade vävnaden från livmodern, en enkel procedur som används av många gynekologiska skäl som inte är relaterade till abort.

Men hennes läkare insåg tydligen inte allvaret i situationen förrän det var för sent – ​​möjligen för att abortförespråkare framställer abortläkemedel som ”säkra och effektiva” och avskräcker kvinnor från att berätta för akutmottagningsläkare att de har gjort abort.

ProPublica-artikeln som avslöjade Thurmans död beskrev själva D&C-förfarandet som ”kriminaliserat” i Georgia, vilket är uppenbart falskt.

En enkel läsning av lagen, som tillåter undantag ”i händelse av en medicinsk nödsituation” när det finns hjärtslag eller för att avlägsna ett dött ofött barn när det saknas hjärtslag, visar att detta inte stämmer.

Rapporten nedan anger att förseningen av att utföra D&C-proceduren bidrog väsentligt till hennes död.

Kära Kamala: Sluta utnyttja denna tragedi för politisk vinning

Det finns hundratals innlägg på X om det tragiska fallet, men Amala Ekpunobi  berättar historien bäst och backar upp den med fakta och kunskap om abortlagen, procedurerna och vad som verkligen hände med Amber Nicole. Amala säger att hon inte ens är en radikal pro-lifer men vill att sanningen ska fram.

– Kamala Harris och Oprah Winfrey har gett bränsle till en berättelse om att Georgias abortlagar var orsaken till Amber Thurmans tragiska död, skriver Amala.

– Men är detta fakta, eller utnyttjar de bara en fruktansvärd medicinsk tragedi för politisk vinning?

Vi måste läsa det finstilta

Allra längst ner i artikeln i TV2 kan vi läsa en liten notis om att den republikanska delstatssenatorn från Georgia, Ed Setzler, menar att Thurmans död även kan bero på att kemiska abortpiller är mycket lättillgängliga. Han reagerar på att Demokraterna använder hennes berättelse för politisk vinning.

Men vem läser det? Jag missade det nästan själv, tills jag läste artikeln igen. Men med TV2:s rubrik, bild och den tragiska historien kommer läsarna redan ha format en historia i sina huvuden. Om det är sant eller inte spelar ingen roll, eftersom aktivisterna i media har ett enda jobb och det är att propagera för sin radikala agenda, och abort är bara en del av den.

Walz repeats Georgia abortion death falsehood decried by doctors as ’fearmongering’ | Fox News

FACT CHECK: Did 2 Women Die Because of Georgia Abortion Law? (dailysignal.com)

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.