Nyheter

Biden-regimen försöker påverka Israels vedergällning mot Iran, men blir alltmer åsidosatt.

Biden vill inte heller att Israel ska attackera Irans oljeinfrastruktur, skriver Times of Israel.

”Om jag var i deras skor skulle jag tänka på andra alternativ än att attackera oljefält”, sa Biden under ett sällsynt framträdande vid den dagliga pressmeddelandet i Vita huset på fredagen.

Bidens senaste kommentarer kom en dag efter att han sa att idén om en israelisk strejk mot iranska oljeanläggningar var ”under diskussion”, vilket fick oljepriserna att skjuta i höjden på grund av rädsla för en plötslig chock för det globala utbudet.

USA:s president hävdar också att ”ingen administration har hjälpt Israel mer än jag” och säger att ”Bibi borde komma ihåg det”.

Donald Trump ser annorlunda på saken och säger att han anser att Israel bör prioritera att attackera Irans kärnanläggningar. Under ett rally i Fayetville, North Carolina, kommenterade Trump Bidens åsikter.

”De frågade honom vad han tyckte om Iran, om han skulle attackera Iran. Och han svarade: ”Så länge de inte attackerar kärnvapnen. Det är vad du vill slå, eller hur?” Trump sa.

”Jag tror att han har fått det om bakfoten”, svarade Trump på en fråga från en av deltagarna. ”Är det inte det man vill träffa? Jag menar, det är den största risken vi har, kärnvapen.”

”När de ställde den frågan till honom borde svaret ha varit: Slå till mot kärnvapnen först och oroa dig för resten senare.”

”Om de tänker göra det, så tänker de göra det. Men vi vill ta reda på vad de har för planer.”

Biden och Netanyahu har inte talat med varandra på sex veckor. Anledningen, enligt Biden, var ”för att ingenting händer just nu”. Ett ganska märkligt uttalande efter den dramatiska utvecklingen i Mellanöstern den senaste tiden.

En reporter antydde att Biden är oförmögen att påverka Israel. Presidenten tillbakavisade detta och sade att hans team är i ständig kontakt med sina israeliska motsvarigheter.

”Det är semesterperioden (…) De kommer inte att fatta ett beslut direkt. Så vi kommer att vänta och se när de vill prata.”

Men Yom Kippur är nästa lördag, så Israels försvarsmakt (IDF) har många dagar på sig att genomföra attacker mot Iran.

Dessutom är det osannolikt att IDF kommer att slappna av under högtiden, efter att fienden använde den för att attackera Israel både under Yom Kippur-kriget 1973 och 50 år senare, den 7 oktober 2023.