×

Nyheter

En oberoende radiostation i Istanbul har fått sin licens indragen på grund av en kommentar från en studiogäst om det armeniska folkmordet.

Slutligt slag mot yttrandefriheten

– Bara en månad innan vi skulle fira vårt 30-årsjubileum som tv-bolag måste vi stänga ner. Denna nyhet kommer som ett dråpslag mot yttrandefriheten och mediefriheten i Turkiet, säger Acik Radyo i ett uttalande.

Stationen stängdes av i maj och bötfälldes efter att en gäst den 24 april kallat massakern på armenier under det ottomanska riket 1915 för ett folkmord.

Den sista sändningen från Acik Radyo på onsdagen kom efter att en domstol bekräftat den turkiska mediemyndighetens beslut att återkalla licensen.

Minnesstund för folkmordet förbjuden

Enligt Press Fridom är återkallandet av tillståndet kopplat till en kommentar som journalisten Cengiz Aktar gjorde i direktsändning den 24 april om det armeniska folkmordet:

– I dag är det 109 år sedan massakrerna på armenierna, det vill säga de deportationer och massakrer som ägde rum i de osmanska länderna, de massakrer som betecknas som folkmord. I år förbjöds också högtidlighållandet av det armeniska folkmordet, som ni vet.

Uppmaning till hat och fientlighet

Enligt den turkiska mediemyndigheten RTUK gjorde radiostationen inget försök att korrigera gästen när han ”uppviglade till hat och fientlighet”.

– Programmet bröt mot lagen genom att uppmana till allmänt hat och fientlighet baserat på ras, språk, religion, kön, klass, region och religiös ordning.

Den sista sändningen från Acik Radyo – Open Radio – avslutades med låten ”Good Vibrations” av Beach Boys.

”Händelserna 1915”

Turkiska myndigheter kallar dödandet av uppskattningsvis 1,5 miljoner armenier under det ottomanska rikets sista år för ”händelserna 1915”.

Turkiet förnekar att morden utgjorde ett folkmord och menar att antalet är överdrivet och att de som dödades var offer för oroligheter och krig.

Den 24 april är erkänd som minnesdag för det armeniska folkmordet.

Självcensur av pressen

Islamkännaren Robert Spenser drar en parallell mellan de turkiska myndigheterna och regimtrogna västerländska medier:

– Ingenting får sägas som ger en dålig bild av islam och muslimer. Turkiet och västregimens press har mycket gemensamt.