×

Nyheter

New York Times stämningsansökan mot Europeiska kommissionen för utlämnande av kommissionens ordförande Ursula von der Leyens textmeddelanden med Pfizers VD Albert Bourla om koronavacciner kommer att höras av Europeiska domstolen den 15 november.

Det är enligt Financial Times.

New York Times ansökte i januari 2023 till EU-kommissionen efter att kommissionen sagt att den ”inte hade” de textmeddelanden som tidningen hade begärt i samband med en begäran om informationsfrihet. Tidningen vill publicera textmeddelandena eftersom de kan kasta ljus över hur Bryssel förhandlade fram pandemikontrakt värda miljarder euro.

Enligt personer med insyn i förberedelserna kommer EU-domstolen att ta upp målet den 15 november. Det kommer att behandlas av en stor avdelning med 15 domare, som vanligtvis behandlar mycket komplexa mål eller mål som anses vara av stor betydelse.

Textmeddelandena mellan Bourla och von der Leyen var privata, vilket har lett till kritik om bristande transparens i förhandlingar där kommissionens ordförande var personligen involverad.

Kommissionens bristande transparens i hanteringen av vaccininköpet har redan blivit en fråga för EU:s rättssystem:

I juli slog EU-domstolen fast att kommissionen olagligen dolt vissa detaljer i upphandlingsavtalen för covid-19-vacciner i ett separat mål.

En olöst fråga som domstolen förväntas undersöka är om sms-meddelandena har raderats och i så fall på vilken grund, skriver Financial Times.

New York Times är nöjda med att frågan kommer upp, medan EU-kommissionen inte har några kommentarer.