Ur flödet/i korthet

Israels kampanj mot Hizbollah har trotsat skeptikerna och stärkt landets säkerhet. Men nu säger samma skeptiker att det inte är en riktig seger eftersom Israel inte har svarat på frågan om vad som kommer härnäst.

Det bättre svaret är att USA och Europa bygger vidare på Israels militära genombrott för att sätta mer press på Iran och dess nätverk av proxykämpar, skriver Wall Street Journal på ledarplats.

Israel Defense Forces offensiva operationer, både från luften, på marken och genom listiga aktioner som exploderande personsökare, har avsevärt minskat Hizbollahs stridsförmåga.

Det kan innebära att Israel har försvagat Hizbollahs vapenlager och kommunikationer så mycket att terrorgruppen inte längre kan genomföra en större kampanj mot Israel.

USA och Europa borde dra fördel av Israels framsteg. Hizbollah var i grund och botten Irans offensiva frontlinje, en försäkring som Irans ayatolla Ali Khamenei kunde använda om Israel attackerade Irans kärnkraftsanläggningar.

Samtidigt är det uppenbart att Iran är en fiende till Väst. Som Jordan Peterson skriver i The Telegraph:

När dina fiender offentligt förklarar att de vill döda dig kan det vara en bra idé att lyssna.

Islamiska republiken Iran och dess proxyterrorister har otvetydigt deklarerat att de är hängivna att ödelägga Väst. Om och om igen har deras avsikter tydligt uttalats: först att förstöra Israel och sedan att attackera deras verkliga fiende, Amerika, och resten av västvärlden.

Det finns ingen anledning att acceptera våra påståenden om denna regims världsbild och planer; deras eget folk och medlemmar av den iranska diasporan talar modigt och med moralisk klarhet om detta.

För några dagar sedan informerades även presidentkandidaten Donald Trump av amerikansk underrättelsetjänst om påstådda iranska planer på att likvidera honom. Iran har tidigare utsetts som ansvarigt för en hackerattack mot Trumps valkampanj.

Ayatollorna i Teheran är också i konflikt med sitt eget folk, som lever under en brutal terror-regim.

Nu är Iran sårbart, vilket demonstrerades av mordet på Hamasledaren Ismail Haniyeh i Teheran den 31 juli.

Vad sägs om att börja med houthierna i Jemen, som slår mot världsekonomin med sina ständiga attacker på fartyg i Röda havet? Detta borde vara en relativt enkel uppgift om viljan finns.

Biden-regimen har nöjt sig med att låta U.S. Marines svarade på attackerna med små nålstick.

Nästa gång houthierna attackerar kan USA släppa lös samma ihållande förstörelse mot dem som Israel har använt mot Hizbollah.

USA och Europa kan också bidra till att minska Hizbollahs dominans i Libanon. Libanons befolkning har fått nog av Hizbollah, vilket har dragit dem in i ett nytt krig.

Om Israel fortsätter att oskadliggöra Hizbollahs ledarskikt kan det skapa mer utrymme för andra libanesiska ledare.

För att något av detta ska lyckas måste Biden sluta blidka Iran.

Vita huset har vägrat att verkställa sanktioner mot oljeförsäljningen som berikar regimen. Den har vägrat att svara med allt annat än symboliska sanktioner när Iran säljer missiler och drönare till Ryssland eller när deras ombud dödar amerikaner. Redan nu vill administrationen förnya det misslyckade kärnvapenavtalet från 2015.

Pressen och sanktionerna mot Iran måste återupptas med full kraft. Om attackerna mot fartygen i Röda havet fortsätter kan USA svara med att sänka ett iranskt fartyg. Alla vet att houthierna får sina vapen från Iran.

En annan god idé är att stoppa de eviga fördömandena av Israel, USA:s enda verkliga allierade i området. Norge och andra länder i Europa måste snart inse att man inte kommer någonstans genom att hälla pengar över de palestinska områdena. Fördömanden bör riktas mot det land som är primärt ansvarigt för kriget i Mellanöstern: Iran.

Västvärldens största misstag har utan tvekan varit att misslyckas med att stödja det iranska folkets kamp mot regimen. Irans medborgare reser sig upp med jämna mellanrum, men USA och Europa gör lite eller ingenting för att hjälpa dem.

Biden talar knappt för dem. Intern oenighet är regimens största rädsla, och det är ett strategiskt misstag att inte utnyttja den.

Det finns ingen anledning att tro att reaktioner mot Iran kommer att leda till en upptrappning, och kanske utgöra ett hot mot Abrahamsavtalet.

Det senaste året sedan Hamas-massakern den 7 oktober visar på motsatsen. De sunnitiska arabstaterna respekterar Israel mer när de ser att landet har besegrat sina shiitiska fiender, och när de ser att USA stöder sin allierade.

För länder som Saudiarabien är Iran huvudfienden, inte Israel.

Det finns ingen anledning att tro att Biden, som så grovt har missbedömt Mellanöstern, kommer att följa deras föreslagna lösningar. Men tack vare Israel kommer nästa president att få en ny strategisk möjlighet att förbättra chanserna till fred och stabilitet, skriver WSJ.

Eftersom Harris kommer att fortsätta samma tama politik som Biden är det bara om Donald Trump vinner valet som WSJ:s tankar kan bli verklighet. Wall Street Journal har kanske valt sin favorit under valet i november?