×

Nyheter

Zelenskyj vill sälja sin ”segerplan” till väst. Men finns det några köpare? Generalsekreterare Mark Rutte hade reservationer. I dag är det EU:s tur.

Zelenskyj släpper inte målet om seger även om det verkar mer avlägset än någonsin.

– Planen kommer att stärka Ukraina. Det som är bra med den är att den inte är beroende av rysk välvilja”, säger han.

Med det menar Zelenskyj att man inte ska lyssna på eller med ryssarna. Han vill att Ukraina ska få tillgång till ryssarnas frysta pengar. De är frysta i sex månader åt gången. Nu vill Ukraina och dess allierade förlänga perioden till tre år. Ukraina kommer att ha ett stort lån mot ryssarnas frysta medel på cirka 300 miljarder dollar. Att låta Ukraina använda ryssarnas pengar som garanti skulle vara det första steget mot att ryssarna finansierar kriget mot dem. Detta kommer sannolikt inte att tas emot väl i Moskva.

Bland de frågor som ska diskuteras av EU-länderna finns planen på ett nytt lån på 35 miljarder euro till Ukraina – säkrat av de ryska medel som är frysta i europeiska banker.

”Det är viktigt att vi får pengarna så snart som möjligt”, understryker Zelenskyj.

Han ber också Ungern att sluta blockera ett beslut om att förlänga ”frysningsperioden” för de ryska pengarna från sex månader till tre år. En sådan förlängning skulle kunna leda till att bland annat USA ger mer stöd. (NTB)

Ukraina vill ha pengar och långdistansrobotar med tillstånd att använda dem långt in i Ryssland. Men det Ukraina saknar mest av allt är sina egna soldater.

Planen kan vara att lura in Nato i en fälla som stängs när ryssarna svarar. Men det är inte många som är villiga att chansa i dagsläget, och absolut inte inför ett amerikanskt val med 2,5 månader där presidenten är i limbo. Till detta kommer Israels förväntade attack mot Iran.

Lämna ett svar