USA:s avgående president Joe Biden har enligt uppgift godkänt att Ukraina använder amerikanska långdistansrobotar för att attackera det ryska fastlandet.
Detta kan leda till en upptrappning av konflikten två månader innan Donald Trump tillträder. Trump tillträder med ett mandat att söka en fredlig lösning.
Med två månader kvar av sitt presidentskap gav presidenten för första gången den ukrainska militären tillstånd att använda det så kallade ATACMS-systemet för att försvara sina styrkor i Kurskregionen i Ryssland, enligt New York Times.
Vapnen kommer sannolikt att användas initialt mot ryska och nordkoreanska trupper i försvaret av de ukrainska styrkorna i Kurskregionen i västra Ryssland, sade tjänstemännen.
Bidens beslut är en stor omsvängning i USA:s politik. Valet har splittrat hans rådgivare, och förändringen kommer två månader innan den tillträdande presidenten Donald J. Trump tillträder, efter att ha lovat att begränsa ytterligare stöd till Ukraina
Beslutet har fattats efter att det blivit känt att ryska styrkor kommer att föra in trupper från Nordkorea i kriget.
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har inte bekräftat tillståndet, men anser uppenbarligen att det ändå inte är tillräckligt. Det viktigaste är att de massiva vapenleveranserna fortsätter, och helst i snabbare takt, säger Zelenskyj.
– I dag talar många i media om att vi har fått tillstånd att vidta lämpliga åtgärder”, sade Zelensky i sitt kvällstal.
– Men slag hanteras inte med ord. Sådana saker tillkännages inte. Raketerna talar för sig själva.
Biden-administrationens uppenbara helomvändning kan ses som ett försök att underminera den tillträdande presidenten Donald Trumps fredsansträngningar. Trump har redan inlett inofficiella diplomatiska åtgärder för att uppfylla sitt löfte att förhandla fram ett slut på kriget.
Reuters: Biden har tagit bort restriktioner för Ukrainas användning av amerikanska vapen
Tryck på Europa
EU:s utrikeschef Josep Borrell kritiserade EU-ländernas ovilja att ge tillräckligt stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland.
På väg in till sitt sista möte med utrikesministrarna i Bryssel tog Borrell tillfället i akt att ventilera några av sina frustrationer.
– EU måste lära sig att använda maktens språk. Det är ännu viktigare i dag än för fem år sedan, säger han.
Nu hoppas han att USA ja kan sätta press på EU.
Tysklands förbundskansler talade nyligen i telefon med Vladimir Putin, något som han har kritiserats för av Bryssel. Tyskland hör till de länder som hittills vägrat låta Ukraina använda vapen som Tyskland levererat för att attackera mål på rysk mark.
Men den tyska utrikesministern Annalena Baerbock hänvisade till frågan som ”viktig” på väg in i utrikesministermötet.
– USA:s beslut, som inte är en åsiktsförändring utan en intensifiering av vad som redan har levererats, är mycket viktigt, sade hon.
Vid utrikesministermötet utarbetade EU-länderna också ett 15:e sanktionspaket mot Ryssland, som sannolikt kommer att innehålla riktade sanktioner mot Rysslands ”skuggflotta” som transporterar rysk olja i strid med internationella sanktioner, sade en senior EU-diplomat före helgen.
Samtidigt vill Borrell att EU ska bryta all dialog med Israel.