×

Nyheter

Terrororganisationen Hamas högsta ledning i exil har tvingats lämna Qatar, där de har befunnit sig sedan 2012. En arabisk diplomat rapporterar att terroristledarna nu befinner sig i Turkiet, där de ska ha välkomnats av den turkiske presidenten. 

USA offentliggjorde den 8 november att man hade bett Qatar att utvisa Hamas-ledarna eftersom Hamas avvisat upprepade förslag om att släppa den gisslan som hållits fångna sedan massakern den 7 oktober förra året, och dessutom avrättat sex fångar, inklusive en amerikansk medborgare. Följande dag meddelade Qatar att man stoppade försöken att medla mellan Israel och Palestina och enligt The Times of Israel ska Qatars regering ha bett Hamas ledare att lämna landet i slutet av oktober.

Nu meddelar samma tidning att en anonym källa inom den arabiska diplomatkåren uppger att Hamas ledare ska ha lämnat Qatar under förra veckan och nu befinner sig i Turkiet, där de ska ha välkomnats av den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan.

Diplomaten ska ha tonat ner betydelsen av flytten. Ledarna för terrorgruppen redan tidigare ska ha tillbringat mycket av sin tid i Turkiet, eftersom flera av ledarnas familjer är bosatta där.

Men välkomnandet av Hamasledarna kan försämra relationen mellan Turkiet och USA, och om terroristledarna är kvar i Turkiet när Donald Trump svärs in som president den 20 januari kommer relationen mellan de två länderna att bli ännu kyligare.

Turkiets beslut att ta emot terrorgruppens ledare kan även få stora konsekvenser för säkerhetsläget i Europa. Turkiet är en medlem i Nato, och sannolikheten är stor att de Hamas-ledare som nu befinner sig i Turkiet ska få möta samma öde som sina företrädare. Israel har tidigare svurit att söka upp och oskadliggöra terrorister var de än befinner sig, och genom ofta sensationella operationer har man också visat att man menar allvar med det löftet.

Om israelisk säkerhetstjänst slår ut Hamas-ledare som befinner sig på turkisk mark, kan Turkiet betrakta det som ett israeliskt angrepp riktat mot det egna landet. Med tanke på president Erdoğans tidigare uttalanden om relationen till Israel, vore det inte osannolikt.

– Vi måste vara mycket starka så att Israel inte kan göra dessa löjliga saker mot Palestina. Precis som vi gick in i Karabach, precis som vi gick in i Libyen, kan vi göra något liknande mot dem, sa Erdoğan exempelvis under ett partimöte i juli.

Europa och Nato skulle då ställas inför ett prekärt bekymmer. Ett militärt angrepp riktat mot Turkiet skulle, enligt Natos stadgar, betraktas som ett angrepp riktat mot hela Nato – vilket möjliggör för Turkiet att åberopa Artikel 5, det vill säga att Natos medlemsländer sluter upp för att försvara en angripen medlem. I så fall skulle Nato kunna inleda ett väpnat angrepp mot Israel. Ett sådant scenario, särskilt om det inträffar efter den 20 januari, är inte sannolikt men möjligt.

Den amerikansk-israeliske teknikföretagsrådgivaren och bloggaren Hillel Fuld skriver på sin Facebook:

Okej, saker och ting har just blivit… Intressanta.

Hela Hamas ledning har lämnat Qatar och befinner sig nu i Turkiet.

Jag vill påminna er om att Turkiet är medlem i Nato.

Om Israel slår ut en Hamas-ledare på turkisk mark kan det, teoretiskt sett, vara en attack mot ett Nato-land och skulle enligt Natos Artikel 5 kräva att USA försvarar [Turkiet].

Kommer Israel inte att göra någonting och låta hela Hamas ledning stanna i säkerhet i Turkiet? Jag ser inte att det händer.

Så om Israel attackerar och eliminerar någon på turkisk mark, och Turkiet uppmanar Nato att försvara det, vad händer sedan?

Det här är några apokalyptiska grejer. Mycket end of days vibe.

Hur förändrar Trumps inträde i ämbetet något av detta? Kommer han att sparka ut Turkiet? Kommer det att vara för sent då?

Hur kommer detta att utveckla sig?

Säkerhetsläget i Europa och världen blir allt mer ovisst. Hur Israel kommer att agera gällande Hamas-ledarnas flytt till Turkiet återstår att se, och Biden-administrationen gav nyligen Ukraina klartecken för att genomföra attacker långt in på ryskt territorium med amerikanska vapen.