×

Nyheter

Två och ett halvt år efter den ryska invasionen vill nu en majoritet av ukrainarna få ett snabbt slut på kriget genom fredsförhandlingar.

En Gallup-undersökning som genomfördes i augusti och oktober 2024 visar att 52 procent av de tillfrågade vill ha en snabb förhandlingslösning på kriget ”så snart som möjligt”.

38 procent vill att striderna ska fortsätta tills seger uppnås, något som även stora delar av det politiska landskapet i Västeuropa verkar tycka.

Kriget drar ut på tiden och kommer att ha varat i tre år i februari. Ukraina har lidit stora mänskliga förluster och drabbats av massiv förstörelse, och det har påverkat inställningen till kriget.

Strax efter invasionen den 24 februari 2022 ville så många som 73 procent av ukrainarna att kriget skulle fortsätta tills Ukraina hade vunnit. Men krigströttheten har gradvis ökat och stödet för förhandlingar har nu för första gången passerat 50 procent.

Samtidigt har Biden tillåtit Ukraina att använda långdistansmissiler från USA mot mål på rysk mark, vilket ökar spänningarna i regionen och sätter press på EU.

I de östra delarna av Ukraina, som har drabbats hårdast av striderna, stöder hela 63 procent en förhandlingslösning. Området Donetsk/Luhansk i öst har praktiskt taget varit i krig sedan 2014, och ett av Putins krigsmål är att få detta område under rysk kontroll.

För den som fortfarande vill slåss har också uppfattningen om vad som definieras som ”seger” förändrats. Andelen som menar att en seger innebär att ta tillbaka allt förlorat territorium, inklusive Krim, har sjunkit från över 90 procent tidigare till 81 procent i år.

Men Krim är inte uppe för diskussion, eftersom den ryska Svartahavsflottan är baserad i Sevastopol. Ryssland kommer sannolikt inte att ge upp Krim utan att använda kärnvapen.

Bland dem som vill förhandla föredrar en majoritet att EU (70 procent) och Storbritannien (63 procent) ska spela en ledande roll i fredsförhandlingarna.

Krigets framtid är fortfarande osäker. Ryssland har gjort framsteg på slagfältet, medan Ukrainas militära aktioner har fått blandade reaktioner från västerländska allierade. Det verkar dock osannolikt att Ukraina kan vinna ett krig.

Det senaste valet av Donald Trump till ämbetet som USA:s president kan också påverka det fortsatta stödet för Ukraina. Trump har lovat att få ett slut på blodbadet.

President Volodymyr Zelenskyj har uttryckt optimism om att ett slut på konflikten kan vara närmare än många tror. Den nya undersökningen tyder på att många ukrainare delar detta hopp.

Lämna ett svar