×

Ur flödet/i korthet

EU vill förhindra Trumps handelsmurar genom att erbjuda Kina ekonomiskt stöd om de överför patent och rättigheter till kinesiska fabriker i Europa. Det är osannolikt att Kina kommer att uppfylla en sådan önskan.

EU verkar glömma att Kina är ett totalitärt samhälle, det mest expansiva i världen som har som mål att ersätta USA och bli hegemon (den suverän högste ledare). Att tro att man kan förhandla med Kina som en jämlik, förbiser den kinesiska regimens natur.

Financial Times klargör inte om det är europeiska företag eller kinesiska företag i Europa som ska få patenträttigheter överlåtna till sig. Det första är otänkbart. Men Kina kommer inte heller att låta sig dikteras att överföra know-how till sina egna företag i Europa. Det är affärshemligheter som Kina aldrig ger upp. Kom ihåg allt tjafset om Huawei.

Ur ett strategiskt perspektiv är det oroande att EU föreslår ett partnerskap med Kina som en motvikt till Trump. Det finns många illusioner begravda i en sådan attityd. Vem identifierar EU sig med? Har de mer gemensamt med en kommunistisk diktatur än med Trumps Amerika?

Det verkar så.

EU kommer att erbjuda stöd till kinesiska företag i utbyte mot att de överför immateriella rättigheter till europeiska företag, enligt Financial Times.

Förslaget innebär att kinesiska företag som har fabriker i Europa, i första hand företag som utvecklar batterier, måste dela med sig av sitt tekniska kunnande till europeiska företag. Som tack för detta väntar miljarder i stöd från EU, säger två högt uppsatta tjänstemän till den brittiska tidningen.

Enligt Financial Times  är åtgärden ett svar på att Donald Trump tog över som president i USA i januari.

Trump har aviserat en hård handelspolitik mot Kina och kommer att bygga murar mot kinesiska varor och investeringar. Enligt källor kommer han också att sätta press på EU för att få dem att göra detsamma.

Immateriella rättigheter
EU:s krav på överföring av så kallad immateriell egendom motsvarar delvis det arrangemang som Peking har infört för utländska företag som vill ta sig in på den kinesiska marknaden. De måste också dela immateriella rättigheter.

Immateriell egendom är uppfinningar och idéer, och skyddet av sådana rättigheter bestäms i lag. Det gäller till exempel patent, varumärken, mönster och upphovsrätt.

EU:s plan är ett försök att skydda företag i Europa från att bli utkonkurrerade av billigare och mer förorenande företag i Kina.

Tullar och krav
EU-kommissionen bekräftade i oktober att tullar på upp till 35 procent kommer att införas på kinesiska elbilar.

Kommissionen har också infört strängare krav för företag som ansöker om subventioner för vätgas. Endast 25 procent av delarna i elektrolysörerna som används för att tillverka väte ska hädanefter få komma från Kina.

Om Trump gör upp med sitt hot om att införa en tull på 60 procent på all kinesisk export kommer kinesiska företag troligen att försöka omdirigera exporten till andra regioner, inklusive EU.

EU ska försöka hejda det som kan bli en flod av kinesiska varor, skriver Financial Times. (NTB)